Top 10 orașe din Italia în care mi-ar place să locuiesc

Cel puțin printre prietenii mei nu mai este o surpriză faptul că mie mi-ar place să locuiesc măcar pentru o perioadă în Italia. Am vizitat-o de multe ori, de fapt, de cele mai multe ori după România, astfel că mi-am făcut un posibil top a 10 orașe în care (eu cred) că aș putea trăi și am cel puțin trei motive pentru care aș face-o:

10. Roma
Capitala Italiei este frumoasă indiferent de ce voi spune eu acum, dar ca orice metropolă, mi se pare un oraș colosal și aglomerat pe măsură. Aș putea sta o lună, două, trei dar cred că până la urmă m-ar extenua. Oricât îmi plac mie locurile în care se întâmplă de toate, prefer până la urmă un loc puțin mai intim. De aceea din 10 orașe am pus Roma pe 10, dacă s-ar întâmpla ca șederea mea mai lungă în Italia să nu se poată face decât la Roma, nu aș renunța la idee, doar pentru că alte orașe sunt mai sus în top. 



9. Mestre
Meste este partea continentală a Veneției, locul de unde laguna se deschide fiecărui călător. Dacă în superba Veneție nu m-aș vedea trăind, nu pentru că nu mi-ar place, dar pentru că mi se pare oarecum intangilă, ar fi ca și cum aș locui într-un muzeu, în simpaticul Mestre de la gura lagunei aș putea trăi o vreme fără probleme. Este un loc minunat și atât de aproape de unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pâmânt.


8. Verona
După Shakespeare, Romeo și Julieta au locuit, trăit și murit aici. De Verona știu de pe la 10 când vărul meu primar (singurul) a stat aici o vreme, dar s-a întors în România. Spunea că este frumoasă Verona, dar nu pentru stat o viață întreagă. Eu aș experimenta o perioadă, mi se pare un oraș boem, italian în toate cele și sincer, aș vrea să locuiesc o vreme în orașul unde am mâncat cea mai bună înghețată din lume.


7. Siena
În Toscana m-aș muta acum, spune-mi "fă-ți bagajele și pleci în Toscana cu bilet numai dus", și aș fi cea mai fericită persoană din lume. Siena este orașul din Toscana cel mai jos în acest top dintr-un singur motiv. E tragic să exiști în apropierea Florenței.


6. Genova
Pe malul mării Ligurice, aproape de Parcul Național Cinque Terre pe de-o parte și de Principatul Monaco pe de altă parte, este paradisul pe pământ. Locul de baștină a lui Columb, locul în care s-au născut visele sale de explorare ar fi un loc nemaipomenit căruia să-i pot spune "acasă". Orașul este nespus de frumos și de viu, un amestec de culoare și veselie tocmai la capătul dinspre nord vest al Italiei.


5. Padova
Eu aici consider că am avut declicul care m-a făcut să mă îndrăgostesc de Italia. Mă leg de un moment care poate nici nu a existat decât în închipuirea mea, dar și dacă e așa tot am simțit cum m-am lipit de Padova la prima vedere. Este un oraș mic, liniștit dar suficient pentru o viață bună. Este fix genul pe care îl poți numi acasă fără prea mare efort.


4. Bologna
Faptul că mi-am pierdut capul între secole aici, faptul că am văzut un cărămiziu liniștitor în fața ochilor oriunde mă uitam, faptul că aici există cea mai veche Universitate din Europa, faptul că se mănâncă bine și cu pasiune, faptul că am auzit că este orașul cu cel mai ridicat nivel de trai din Italia, pentru fiecare în parte, sau pentru toate la un loc, Bologna este foarte sus în serioasele opțiuni de a trăi o vreme în peninsula italică.


3. Pisa
Al treilea pe podium este un alt oraș din Toscana, o Timișoara puțin mai elegantă, mi-a spus o prietenă, Pisa, orașul lui Galileo Gallilei, pe un Arno învolburat la început de vară m-a ademenit cu un Câmp al Miracolelor și m-a făcut să-mi doresc foarte mult să revin. Și am revenit și la acea revenire m-am simțit deja ca acasă. Parcă toate îmi erau la îndemână, parcă pe toate le mai cunoscusem cândva și toate îmi erau familiare până la lacrimi. Mi-e frică să merg a treia oară ca nu cumva să rămân chiar de tot.


2. Florența
Ar trebui să nu mai spun nimic, căci cine nu ar vrea să trăiască aici? Cine nu poate iubi un oraș atât de grandios ca Florența? Cine a ajuns să-l cunoască nu-l mai poate uita. Pe ignoranți îi va lăsa rece pentru că nu are nevoie de ei, pe cei care i-ar vrea acolo îi înnebunește noapte de noapte cu vise în care ei se erîntorc și rămân pentru totdeauna.


1. Lucca
Și totuși, am pus pe primul loc Lucca. Toscana. Italia. Un oraș pe care dacă nu-l vezi cu ochii tăi zici că nici nu poate exista. Un oraș chiar foarte mic, dar un oraș cum altul nu-i. Piețe construite în locul unor foste arene romane, apartamente în clădiri curbate, zidurile unei cetăți în care toamna pare desprinsă din poeziile lui Alecsandri, oameni veseli și cu poftă de viață chiar pe o ploaie mocănească, un oraș ca un tablou impresionist. Și nu doar pentru asta, în Lucca mi-aș căuta o cazare la orice oră. Poate cândva, în viața mea, va exista o perioadă pe care să petrec acolo. 


Și pentru că nu trebuie să mă credeți pe cuvânt când vă povestesc despre toate orașele acestea fabuloase, vă invit să le descoperiți singuri printr-un circuit cu Tamicris Tours.

2 comentarii:

  1. Motive suplimentare pentru a alege sa traiesti la Bologna:
    - dealurile intra in oras, asa ca poti face plimbari prin imprejurimi, in mijlocul naturii
    - sunt multe evenimente artistice de calitate. Ieri, de exemplu, a fost un concert f frumos dedicat lui Lucio Dalla, care ar fi implinit 70 de ani, daca nu se prapadea anul trecut.
    - multe orase italiene importante (citta d'arte) se afla la o aruncatura de bat: Florenta, Venetia, Padova, Parma, Modena, Ravenna
    - muntele si marea sunt aproape
    - se afla in partea cea mai civilizata a Italiei
    si multe altele...

    RăspundețiȘtergere

Instagram