10 Capitale Europene cu Tamicris Tours

Cu ceva timp în urmă, pe când mă gândeam serios la vacanța acestei veri, am dat peste unul din cele frumoase circuite posibile, 10 Capitale Europene (+ alte câteva locuri minunate), în 16 zile, la un preț extraordinar. Pare un Eurotrip perfect... ce ziceți?


PARIS este capitala și cel mai mare oraș din Franța. Este situat în nordul Franței, în mijlocul regiunii Île-de-France. Orașul, în limitele sale administrative (adică cele 20 de arondismente) este în mare parte neschimbat din anul 1860, având o populație de peste 2 milioane de locuitori, iar zona metropolitană Paris are o populație de peste 12 milioane. Este una dintre cele mai populate și diverse zone metropolitane din Europa. Parisul a fost unul dintre cele mai mari orașe ale lumii occidentale pentru aproape 1000 de ani, înainte de secolul al XIX-lea și cel mai mare oraș din lume între secolele XVI-XIX.

LONDRA, este cel mai important centru politic, financiar, cultural și artistic al Regatului Unit și unul din cele mai importante orașe ale lumii. Populația Londrei este de aproximativ 7 milioane și jumătate de locuitori, cărora li se adaugă alte câteva milioane din zona metropolitană. Există o imensă diversitate de etnii, culturi și religii, Londra fiind unul din cele mai cosmopolite orașe din Europa și din lume. În Londra se găsesc sediile a numeroase instituții și corporații de importanță globală, palate, muzee, teatre, săli de concerte, aeroporturi, stații de cale ferată, numeroase ambasade și consulate.Westminster (Palatul și Abația) și Biserica Sf.Margareta din Londra au fost înscrise în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.


BUDAPESTA este capitala Ungariei, un oraș situat pe ambele maluri ale Dunării. În partea de est a Dunării se află Pesta, care ocupă două treimi din suprafață, iar pe partea de vest se află Buda, cealaltă treime a orașului. Cetatea Buda și zona malurilor Dunării din Budapesta au fost înscrise în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Deși o capitală fabuloasă, Budapesta parcă nu este ridicată la rangul pe care l-ar merita.

LUXEMBURG este capitala Marelui Ducat de Luxemburg și una din cele trei capitale ale Uniunii Europene. Situat la confluența râurilor Alzette și Pétrusse, este un important centru bancar și administrativ. Orașul, din motive de amplasare și geografie, a fost în istorie un loc de o importanță strategică militară mare. Centrul vechi istoric și fortificațiile din orașul Luxemburg au fost înscrise în anul 1994 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

VIENA a fost secole la rând capitală imperială și reședință a familiei imperiale de Habsburg, ceea ce a dus la dezvoltarea sa ca unul dintre cele mai importante centre culturale și politice ale Europei. Cotat fiind drept al patrulea oraș pe plan mondial, cu o populație pe atunci de două milioane de locuitori, Viena era depășită doar de Londra, New York și Paris. La sfârșitul primului război mondial capitala Austriei a pierdut un sfert din populația sa. La propunerea Republicii Austria, centrul vechi al orașului Viena precum și castelul Schönbrunn, mărturii vii ale domniei familiei imperiale de Habsburg, au fost trecute de UNESCO pe lista monumentelor patrimoniului mondial.


BRUXELLES, dincolo de a fi capitala Belgiei, este una din cele trei capitale ale Uniunii Europene (împreună cu Luxemburg și Strasbourg), datorită numărului important de instituții ale Uniunii ce își desfășoară activitatea aici, cu toate că UE nu a declarat nicio capitală oficială. În 2000, Bruxelles a fost declarat capitală culturală europeană.

AMSTERDAM este capitala oficială a Olandei însă instituțiile fundamentale ale statului, Curtea supremă de justiție, guvernul și parlamentul își au sediul în Haga (cuprinsă în acest circuit recomandat). Linia de apărare fortificată din Amsterdam a fost înscrisă în anul 1996 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

BERLIN a fost capitala Germaniei între 1871 și 1945 și a redevenit capitala acestei țări în 1990, odată cu reunificarea Germaniei. Între 1945 și 1990, drept consecință a celui de-al Doilea Război Mondial și a creării celor două sfere de influență în Europa, orașul Berlin a fost divizat în Berlinul de Vest și Berlinul de Est. Reunificarea Berlinului s-a realizat prin presiunea oamenilor din ambele părți ale orașului, atât a celora din est cât și a celora din vest, în octombrie 1989, prin acțiunile de demolare a mult-urâtului zid al Berlinului.

PRAGA are diferite supranume, printre care Praga mater urbium ("mama orașelor"), "Orașul celor o sută de clopotnițe" sau "Orașul de aur". Din 1992, centrul istoric al Pragăi a fost inclus pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul cultural mondial.


BRATISLAVA este situată pe Dunăre, aproape de granițele Slovaciei cu Austria și Ungaria și destul de aproape de granița cu Republica Cehă. Se află la doar 60 de km de Viena. La nivelul tradițiilor, orașul slovac poartă și semnele influențelor venite din Austria, Ungaria etc. În trecut a fost un oraș din Imperiul Austro-Ungar, motiv pentru care are și alte nume, în uz până la finalul Primului Război Mondial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram