Călătoria de poveste nu este o metaforă: Siena & San Gimignano

Atunci când găsesc un Circuit în Toscana la prețuri excelente stau mereu o grămadă de vreme pe ofertă ca să-i găsesc toate punctele tari. Dacă atunci când aud de Toscana o ofertă mă face să îmi amintesc de Siena și de San Gimignano atunci e o ofertă bună, de luat în seamă și de visat în fața ei la călătorii de poveste. Atenție, nu e o metaforă!



Siena e locul în care de două ori pe an are loc unul din cele mai renumite evenimente din Europa, Palio. Palio este o cursă tradiţională de cai ce se desfăşoară chiar în Piazza del Campo de două ori pe an, odată în iulie şi odată în august şi este singurul festival popular italian transmis în direct la televiziunea naţională… Siena e locul în care cineva a dorit să construiască cea mai mare catedrală din lume, dar ciuma s-a opus cu vehemență, azi se poate vedea un “schelet viu” a ceea ce trebuia să fie această catedrală. Siena este locul cu Piața centrală în formă de pâlnie (poate din acest motiv este atât de confortabilă să stai pe întins pe jos acolo). 

Siena este unul dintre cele mai frumoase orașe toscane. Întrebați pe oricine a ajuns pe aici. Florența e Florența, dar și Siena merită văzută, rupt o bucățică din vacanța toscană, căci e la o aruncătură de băț de Florența și în drum spre inima regiunii Chianti. La Siena cred că am înțeles în deplinătatea ei noțiunea de Dolce far niente (plăcerea de a nu face nimic, de a sta doar și a savura viața așa cum e ea). Am simțit sentimentul acesta de când i-am călcat pe prima străduță cochetă și cărămizie, de când am luat prima gură de aer în Piazza del Campo. 


Dacă ai noroc să prinzi o zi senină, pe drumul de la Florența, o să zărești cum în zare se ridică spre cer tunuri ca în filmele fantasy, evocate în culorile peliculelor istorice. Se pare că familiile înstărite se aflau într-un fel de competiție bazată pe orgoliu și cu cât averea le era mai mare, cu atât doreau să arate asta lumi construindu-și turnuri tot mai înalte. Până în zilele noastre au supraviețuit suficient de multe turnuri încât orașul să-și fi păstrat aura de oraș din alte timpuri și pe bune că nu m-am simțit niciunde până acum, mai din altă epocă ca la San Gimignano.

Motive să vizitezi această splendidă așezare medievală sunt cu sutele, trebuie să ai doar inima deschisă și mintea trează, să simți cum soarele toscan îți mângâie pielea în timp ce în zare se profilează domoalele dealuri verzi cu vițe de vie și chiparoși romantici. Sigur că poți alege un muzeu de vizitat (cum ar fi Muzeul torturii) sau te poți reculege la Basilica Santa Maria Assunta, ori lua un cappuccino la o terasă din Piazza de la Cisterna… dar cel mai bine ar fi să respiri încet aerul medieval al străzilor încărcate de culoarea mierii și când încă mai ai energie, să urci în unul din turnurile deschise publiciului din a cărui vârf o să obții imaginea cea mai elocventă a Toscanei, imaginea unei nostalgii nedefinte, îmbinață cu frumusețea eternă a perenității lumii… și-ai să-ți spui că ai să revii poate în altă viață, căci locul acela care nu a dispărut de secole, nu va dispărea nici până la reîntoarcerea ta…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram