Un revelion în orașul lui Mozart

Salzburg-ul este al patrulea oraș ca mărime din Austria, aflat la granița de sud este a Austriei cu Germania (mai exact cu Bavaria). Orașul Vechi (Altstadt) din Salzburg, cu arhitectura sa barocă renumită în întreaga lume, are unul din cele mai bine păstrate centre din lume, fiind înscris în patrimoniul mondial UNESCO încă din 1997. Tamicris Tours ne oferă posibilitatea de a petrece un revelion e vis la Salzburg pe muzica lui Mozart...



Viața vibrează în acest oraș în jurul personalității marelui Wolfgang Amadeus Mozart și orice ai face și orice ai dori să simți în acest oraș, inevitabil te vei lovi de EL... La 27 ianuarie 1756 se naște Wolfgang Amadeus Mozart, într-o casă de pe Getreidegasse, la numărul 9. Această casă era cunoscută și sub numele de casa maestrului de dans, deoarece aici luase ființă, în anul 1711, o școală de dans pentru nobili, școală care, pe lângă orele de dans, mai oferea și cursuri de bune-maniere și comportare în societate. În această clădire au fost organizate câteodata chiar baluri ale înaltei societăți din Salzburg. Franz Karl Gottlieb Speckner, proprietarul casei din acea perioadă, avea legături strânse de prietenie cu tatăl lui Mozart și fusese chiar martor la cununia părinților lui Mozart. În anul 1765 familia Mozart a decis că spațiul respectiv era prea mic și a decis să se mute, lucru care a fost amânat până în 1773, când, după a treia călătorie a lui Mozart și a tatălui lui la Viena, familia se mută într-o casă în piața Hannibal – astăzi Makartplatz, la numărul 8. O seamă de muzicieni au fost musafiri ai familiei, iar Mozart a compus aici între 1773 și 1780 simfonii, serenade, concerte pentru vioară și pian, arii etc. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trei sferturi din casa de pe Getreidegasse a fost distrusă de o bombă. În anul 1955, organizația internațională Mozarteum reușește să vândă bucata de casă ramasă. În anul 1994 această bucată a fost dărâmată și s-a început reconstrucția clăridii, care este în momentul de față Muzeul Mozart din Salzburg.


Ce se mai poate vizita în Salzburg pe lângă tot ce ține de Mozart și ar fi bine să nu ratezi dacă tot te afli acolo:
  • Castelul Hohensalzburg (este un castel aflat pe muntele Festungsberg, înălțat la ordinul principelui-arhiepiscop de Salzburg, este unul dintre cele mai mari castele medievale din Europa)
  • Catedrala din Salzburg (este catedrala Arhiepiscopiei de Salzburg. În această biserică a fost botezat Wolfgang Amadeus Mozart. În corul de băieți al Catedralei din Salzburg a cântat la începutul anilor 1700 și viitorul compozitor Anton Diabelli)
  • Biserica Sfânta Treime (cea mai mare biserică din centrul vechi al orașului Salzburg, situată pe malul drept al râului Salzach)
  • Biserica franciscană (este una dintre cele mai vechi biserici din Orașul vechi din Salzburg și face parte din mănăstirea franciscană)
  • Mănăstirea Sfântul Petru (cunoscută și ca Abația Sfântul Petru este o mănăstire benedictină considerată una dintre cele mai vechi mănăstiri din spațiul de limbă germană)
  • Palatul Mirabell (Palatul cu grădinile înconjurătoare este un monument de patrimoniu cultural și face parte din Centrul Istoric al orașului Salzburg, inclus în patrimoniul mondial UNESCO)

sursa foto 1, foto 2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram