Ce trebuie să știm despre Portugalia

Nu mai știu cum am început săptămâna trecută să discutăm despre Portugalia, independent de faptul că anul trecut a cam fost destinația anului, dar cert este că mi-a sărit în ochi faptul că țara asta are 3 mari frumuseți de excepție: Fotbalul, sportul național cu o tradiție recunoscută și fotbaliști mișto (vezi Cristiano Ronaldo!?), minunatul centru de pelerinaj de la Fatima și nu în ultimul rând o muzică care îți topește venele: Fado. Vreți în Portugalia? Tamicris Tours vine cu niște oferte de nerefuzat, Portugalia la prețuri mici!



Portugalia nu e chiar la o aruncătură de băț, deci nu te poți gândi la ea în prețuri de Grecia sau Muntenegru, dar merită din plin sau cel puțin mie tot mai mult mi se pare că ar merita. Citesc despre ea, compar prețuri și alte cele necesare unei deplasări în cea mai vestică țară europeană. Știu, știu că afară ninge, deocamdată :)

Dacă despre Fotbal nu mă pun să fac o cronică acum, deși țin minte că la un Campionat European ce s-a desfășurat la ei am ținut foarte tare cu ei și parcă nu a fost să fie, despre celelalte două vreau să să vă spun câteva vorbe, doar, doar voi aprinde și în voi focul... portughez.

Fatima este un oraș în Portugalia, faimos pentru viziunile religioase din 1917. Povestea din spatele acestui loc este una din cele mai interesante povești despre așa zisele „apariții”. La 13 mai 1917, frații Jacinta (7 ani) și Francisco Marto (11 ani), însoțiți de fetița Lucia dos Santos (10 ani) se aflau cu oile la păscut în apropiere de Fatima, în locul denumit local „Cova da Iria“ (Grota Sfintei Irina). La un moment dat, ei ar fi văzut un fulger, după care ar fi apărut o lumină puternică. Apropiindu-se, copiii ar fi observat în mijlocul luminii conturul unei femei (Doamna din Lumină). Crezându-se a fi chiar Fecioara Maria, acolo s-a construit o mănăstire. Restul este istorie...

Fado (cuvânt tradus în mod obișnuit ca destin sau soartă, conform cuvântului din latină fatum) este numele unui gen muzical interpretativ și melodic care a luat naștere în Lisabona începutului secolului al 19-lea. Unii admiratori ai genului pretind că originile fado-ului reprezintă o combinare a ritmurilor sclavilor africani și a muzicii tradiționale portugheze. Fado este caracterizat prin melodii melancolice și versuri tânguitoare, care se referă foarte frecvent la mare, la trecutul maritim glorios al lusitanilor și la viața săracilor. Acest gen muzical este de obicei asociat cu cuvântul portughez saudade, care descrie „tânjirea după ceva” sau „dorința puternică de ceva” (acest „ceva” fiind, de cele mai multe ori, intraductibil în cuvinte, dar probabil foarte aproape de semnificația cuvântului românesc dor). Cât de frumos, nu?

Prin ce mi-a atras mie atenția de data aceasta, dar nu doar prin asta, Portugalia are toate atributele unei destinații minunate, extraordinar de interesante și fascinanate. Nu mă mir că mulți tânjesc după țara aceasta scăldată de apele Atlanticului…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram