Balcicul Reginei Maria

Nu e loc în Bulgaria care să mă atragă așa cum mă atrage Balcicul. Nu știu dacă faptul că în perioada 1913-1940 a aparținut de Regatul României, împreună cu restul Dobrogei, este responsabil pentru faptul că îmi doresc să ajung aici cât mai curând posibil, dar cert este că vreau să văd Castelul Reginei Maria de aici, locul "casă a inimii ei" și să mă bucur de priveliștea mării așa cum s-a bucurat ea pe vremea când trăia și se lăsa inspirată la Balcic. Dacă doriți să ajungeți și voi la Balcic, Tamicris Tours vine cu o ofertă bună în acest început de primăvară.


În 1940, Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, a fost redobândit de Bulgaria. Aici se află Castelul din Balcic, reședința de vară preferată a Reginei Maria, înconjurat de o la fel de celebră grădină botanică, unicat în Europa centrală și de est, în special datorită colecției sale de cactuși.

Datorită versanților de calcar din jurul său, localitatea a fost supranumită Orașul Alb și întreaga zonă a fost numită Coasta de Argint din aceleași motive. Aflat între cetățile mult mai mari Varna și Kavarna, Balcicul se dezvoltă în cele aproape 5 secole de stăpânire otomană datorită poziției strategice a micului său port. La începutul secolului 20, Balcicul era deja un orășel comercial cosmopolit, loc de târg cu străzi înguste și pitorești, pline biserici și clădiri înalte. 

De asemenea, orașul începuse să se extindă pe terase, dând peisajului o alură modernă și plăcută ochiului. Față de alte orașe din zonă, Balcicul păstra încă la data ocupării lui de către România un puternic aspect oriental care mai apoi se va vedea în chiar arhitectura celebrului castel al Reginei României. Odată cu intrarea între granițele României, Balcicul va deveni din ce în ce mai cunoscut și frecventat, devenind destinație turistică pentru lumea artistică și politică românească.

În ultimii mai, datorită poziționării sale la Marea Neagră, dar și datorită promovării de care a avut parte în Bulgaria, Balcicul a fost luat cu asalt de turiști. Bulgaria a adoptat în acest sens o interesantă strategie de promovare a orașului, strategie legată de eternul castel al Reginei ce sensibilizează și atrage prin povestea sa.

Nu o să găseșești turist care să nu-ți spună cât de romantic este acest loc și cât de frumoasă poate fi marea de la Balcic. Inima Reginei Maria a fost depusă acolo după dorința Majestății sale, dar a fost repatriată în timp ca românii să o aibă acasă. Din păcate, dorința nu a fost îndeplinită până la capăt, dar oricum sprirtul Reginei Maria înnobiliează Balcicul, iar pe mine povestea Ei de dragoste cu acest loc mă fascinează și mă va fascina până la capăt.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram