Destinații în ordine alfabetică... Grecia - patrimoniu cultural, de Paște & 1 Mai 2016

Grecia se află amplasată strategic la intersecția dintre Europa, Asia de Vest și Africa. Rezultă deci un melanj cultural de excepție asezonat cu cele mai spectaculoase insule din Mediterană și cu lungi regiuni de coastă ce fac din țara asta, o regiune geografică practic spulberată în mare. Poate acesta este motivul pentru care ni se pare atât de atractivă și de interesantă. Nu mai vorbim de faptul că este foarte accesibilă atât ca distanță cât și financiar vorbind, iar de Paște încă putem considera că o vizită aici este în extrasezon. Tamicris Tours ne propune un Paște de neuitat în Grecia!


Grecia este formată dintr-o parte continentală muntoasă și peninsulară, întinzându-se în mare din capătul sudic al Peninsulei Balcanice și terminându-se cu peninsula Pelopones. Datorită coastei deosebit de complexe și datorită numeroaselor insule, Grecia are a unsprezecea cea mai lungă regiune de coastă din lume.

Și pentru că de fiecare dată când v-am povestit de Grecia și am făcut-o de multe ori aici pe blog, m-am concentrat pe partea turistică, azi vreau să vă vorbesc puțin despre un subiect care mă interesează în mod deosebit, filosofia greacă, un domeniu care îi poate călăuzi pe mulți spre Grecia, inclusiv pe mine :)

Tradițiile filosofice occidentale au început în Grecia Antică cu cei numiți „presocratici”,  de care au auzit chiar și profanii domeniului. Aceștia ne arată arată ce a fost înainte de Socrate, ale cărui contribuții marchează un punct de cotitură în gândirea occidentală. Presocraticii proveneau din coloniile estice și vestice grecești, iar de la ei s-au păstrat doar fragmente din operele originale, în unele cazuri doar câte o singură propoziție. 

Odată cu Socrate, considerat părintele filosofiei, a început o nouă perioadă filosofică. Ca și sofiștii, el respingea speculațiile fizice pe care le lansau predecesorii săi. Aspecte din filosofia lui Socrate, de care, de asemenea nu ne-a rămas nimic scris, au fost unificate de Platon, care le-a combinat cu numeroase principii stabilite de filosofi mai vechi. În Grecia puteți găsi chiar și expediții turistice sugestiv intitulate "pe urmele lui Platon".

Aristotel, de care toată lumea a auzit, cel mai important discipol al lui Platon, împarte cu dascălul său titlul de cel mai mare filosof al antichității. Dar în timp ce Platon încercase să elucideze și să explice lucruri din punctul de vedere al formei, elevul său a preferat să înceapă de la faptele provenite din experiență. Cu excepția acestor trei mari filosofi greci, alte mari școli filosofice grecești cu alți fondatori au fost în antichitate epicurianismul (cu marele Epicur care ne vorbește mereu despre fericire), scepticismul și neoplatonismul.

Mereu mi-am spus că voi merge în Grecia odată și odată cu scopul clar de amă dedica tururilor ce mă vor purta prin regiunile marilor filosofi. Grecia este o țară atât de bogată cultural, încât și fără marea cea mare ce o îmbrățișează din toate părțile, tot ne-ar atrage ca un magnet...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram