Destinații în ordine alfabetică: Viena - vedetă în orice anotimp

Ne apropiem de finalul călătoriei noastre în jurul destinațiilor alfabetice și parcă sunt tot mai nostalgică că se va termina, căci mi-a plăcut foarte mult să intru în acest joc. Acum va trebui să mă gândesc la altul :) Azi este rândul Vienei să revină pe blog, căci s-ar putea să o fi prezentat în orice sezon, mai puțin la începutul verii. 


Viena este, cu cei aproape două milioane de locuitori ai săi, ce reprezintă un sfert din populația totală a Austriei, al zecelea oraș ca mărime din cadrul Uniunii Europene și unul din cele mai frumoase orașe de pe Dunăre. De-a lungul timpului Viena a fost capitala Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană, a Imperiului Austriac și nu în ultimul rând, capitala Imperiului Austro-Ungar. 

Viena este notabilă și pentru arhitectura sa. Există numeroase clădiri în stil baroc, dar sunt reprezentate echilibrat toate celelalte stiluri. Palatul de vară al împăraților, Palatul Schonbrunn a fost conceput ca rival al celui de la Versailles, dar, deși imens și ornat, nu a devenit la fel de mare. Catedrala Sfântul Ștefan (Stephansdom), construită în secolul al XII-lea este de asemenea de o mare valoare arhitecturală clasică, însă arhitectul modern Friedensreich Hundertwasser a construit câteva clădiri în oraș în stilul său idiosincratic spărgând monotonia. Există stiluri atât de diverse, încât n-au cum să cucerească și cel mai pretențios turist. Viena se deosebește de celelalte capitale prin arhitectura sa, unde predomiăa stilul baroc. Pe lângă clădirile elegante, Viena este aleasă de vizitatori pentru imensele colecții de artă din muzee sau pentru calitatea extraordinară a restaurantelor.

Pentru multe secole, Viena a fost centrul muzicii clasice și al operei. Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johannes Brahms ori Anton Bruckner și alții, au lucrat la Viena, iar Antonio Vivaldi a murit aici. Johann Strauss-fiul și familia sa au creat valsurile în Viena, iar orașul a devenit casa așa-zisei „A Doua Școală Vieneză”, cu Arnold Schonberg, Alban Berg și Anton Weber, toți fiind născuți aici. Este și sediul Orchestrei Filarmonice Vieneze. Astfel Viena a devenit în timp, din multe puncte de vedere, capitala mondială a muzicii clasice, dar și a operei. Mozart, Beethoven, Schubert, Strauss, Vivaldi sau Mahler reprezinta doar câteva nume celebre de care se leagă numele Vienei.

Viena nu este doar un muzeu în aer liber sau "sală de concerte" prin excelență ci este o bijuterie de oraș accesibil în orice anotimp, un oraș vedetă între orașele europene, un loc plin de evenimente deosebite nu doar de factură clasică ci și foarte actuală cum ar fi megaconcertul rock Rammstein & Iron Maiden la Rock in Viena. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram