When in Croația...

De la încheierea Războiului de Independență a Croației, turismul a crescut rapid, înregistrând o creștere de patru ori a numărului turiștilor, cu peste 10 milioane de turiști anual. Dacă vrei să te numeri printre ei, o vacanță în Croația este tot ce ai avea nevoie :)


Grosul activității turistice se concentrează de-a lungul coastei Mării Adriatice. Opatija a fost prima stațiune croată, fiind deschisă la jumătatea secolului al XIX-lea. Până în anii 1890, ea a devenit una dintre cele mai importante stațiuni balneare din Europa, iar ulterior, au apărut și alte stațiuni de-a lungul coastei și pe numeroasele insule din Marea Adriatică. Turismul cultural există și el și se bazează pe orașele medievale de pe coastă și pe numeroasele evenimente culturale ce au loc în timpul verii. Zonele din interiorul continentului oferă stațiuni montane, agroturism și băi. Zagreb, capitala și cel mai mare oraș al țării este și el o destinație turistică importantă, comparabil cu orașele și stațiunile de pe coastă. 

Opatija este principala stațiune de pe coasta golfului Kvarner, iar Riviera cu același nume s-a dezvoltat, în principal, datorită unui om, a unei vile și a unei idei de a construi o cale ferată care să lege golful de Viena. De aici și până la faptul că locul a devenit celebru nu a mai fost decât un singur pas. În 1844 Ignacio Scarpa a construit în zonă o vilă pe care mai apoi o sumedenie de oameni celebrii și bogați au vizitat-o, iar în urma acestor vizite mulți au hotărât să-și construiască reședințe de vacanță pe malul mării din Opatija. Astfel, în decursul câtorva ani au luat naștere hotelurile Kvarner și Imperial, două construcții cu adevărat impresionate, care ne-au lăsat fără cuvinte și care ne-au făcut să ne spunem că dacă o să avem vreodată chef și buget de o vacanță mai… opulentă, o să venim să ne cazăm aici și să petrecem un sejur cu aer imperial… Doar nu degeaba se spune că Opatija devenise locul special de vacanță al împăratului austriac Franz Joseph I, care venea aici câteva luni pe an.

Croația se laudă cu marea nepoluată, lucru dovedit de numeroasele rezervații naturale și cu cele 116 de plaje cu steag albastru, de asemenea se clasează pe locul 18 în clasamentul celor mai populare destinații turistice pentru vacanța de vară, din lume. Plajele mie mi-au plăcut în ciuda pietricelelor. Pietricelele sunt motivul pentru care apa are fenomenala culoare pe care o are. Apa este cea mai frumoasă și mai clară din câte am văzut. Extrem de limpede, extrem de curată! Nu are culoarea aceea albastră aproape lăptoasă cum am văzut în Grecia și Italia, ci este verzulie, smarald și în prima parte a zilei vezi până în adâncuri și acolo unde este un hău imens sub tine. La mal nu mai povestesc, vezi peștișorii circulând printre picioarele tale într-o veselie. Dacă „merită” să mergi pentru ceva la mare în Croația, apoi pentru apă asta superbă merită cu desăvârșire!

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt înscrise următoarele obiective din Croația:
  • Centrul istoric al Dubrovnikului 
  • Centrul istoric al Splitului cu Palatul lui Dioclețian 
  • Parcul național Plitvice 
  • Basilica Euphrasius și centrul istoric din Porec
  • Orașul vechi Trogir
  • Catedrala Sf. Iacob din Sibenik 
  • Câmpia Stari Grad de pe Insula Hvar 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram