Trentino - Italia de care nu vorbim foarte des

Trentino & Tirolul de Sud (sau Trentino-Alto Adige, cum sunt sigură că ați mai auzit referiri la această zonă) este una din cele 5 regiuni cu statut autonom din Italia. O zonă extrem de turistică, dar despre care din păcate se vorbește pe la noi puțin spre deloc. Ce ar fi să o descoperim și noi anul acesta alături de Tamicris Tours. Ce ziceți de un Revelion în Trentino?


Numele compus al regiunii reflectă cele 2 provincii componente ale sale, deoarece regiunea este subdivizată în două provincii importante:


  • în partea de sud se află Provincia Autonomă Trento (Provincia Autonoma di Trento, Trentino)
  • în partea de nord, la granița cu Austria, Provincia Autonomă Bolzano, denumită în română și Tirolul de Sud (Provincia Autonoma di Bolzano sau Alto Adige)
Regiunea are la nord Austria, la nord-vest Elveția, la vest Lombardia și la sud și est Veneto. Într-un cadru geografic care nu-i este extrem de favorabil din cauza regiunilor mult mai cunoscute și mai populare ce-l înconjoară, dar care din punct de vedere al peisajului nu este mai prejos decât acestea, Trentino îi cucerește rapid pe turiști, mai ales pe cei îndrăgostiți de munte. Elementul definitoriu al peisajul este lanțul muntos al Alpilor, în special al munților Dolomiți, acei munți golași și dramatici ce ilustrează lejer toate vederile Italiei muntoase. Vârful cel mai înalt din zonă este Ortler cu o înălțime de aproape 4.000 de metri, iar cel mai important râu este Adige, de unde vine și denumirea italiană a Tirolului de Sud: Alto Adige, adică zona înaltă a lui Adige.

Să nu uităm nici de cel mai mare și mai frumos oraș al regiunii, Trento, urbe aflată undeva la mijlocul distanței dintre Verona, Bolzano, Innsbruck și Munchen. Inițial a fost o așezare celtă cucerită de romani (de unde denumirea Tridentum). Însă Trento a devenit celebru datorită Conciliului de la Trento (1545-1563), prin care a început Contrareforma cunoscută ca și Reforma catolică. 

Din păcate, datorită faptului că se află la aproximativ 100 de km de Verona și Brescia, Trento este oarecum eclipsat de ele, deși nu ar merita deloc acest lucru și pentru asta stau mărturie câteva din cele mai importante obiective turistice ale întregii regiuni:
  • Duomo (Catedrala Saint Vigilius)
  • Piazza del Duomo cu Fântâna lui Neptun (multe orașe italiene au o fântână de acest fel în piața centrală)
  • Basilica Santa Maria Maggiore 
  • Castello del Buonconsiglio - poate cel mai impunător obiectiv turistic din Trentino
  • Palazzo delle Albere
  • Palazzo Salvadori 
  • Museo dell'Aeronautica Gianni Caproni




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram