Circuit în orașele muzeu ale Europei

Mă gândesc tot mai mult la vacanță... Răsfoiesc albume, scriu articole, mă uit la poze și da, o plăcere vinovată: găsesc tot felul de oferte de vacanță pentru acum, pentru la primăvară și poate chiar pentru vara viitoare. Asta face un om pasionat de călătorii, n-are liniște fără aceste îndeletniciri. Între toate, în acest weekend am dat peste un Circuit în orașele muzeu ale Europei și n-am putut să nu-l iau la "puricat". Sună atât de bine!

Tamicris Tours ne propune un itinerariu deosebit prin Ljubljana – Milano – Florența & Viena...

Ljubliana mi s-a părut cea mai feminină capitală în care am ajuns. Culorile ei calde și atmosfera intimă, tulburată doar de câte o bicicletă colorată ce traversa lin potecile, m-au făcut să-mi fi dorit ca întâlnirea mea cu acest oraș să nu fi fost doar atât de pasageră. Artiștii stradali ce pictau necontenit chipuri ale unor femei ce nu le mai erau prezente, trubaduri ce puneau toată patima în cântul lor dedicat, desigur, tot unei Ei care i-a inspirat cândva, mireasa cu rochie scurtă pe de bicicleta dublă din Piața Preseren și nu în ultimul rând o Ea înveșmântată în culorile unei toamne pe care o purta în primul rând pe chip, toate, dar absolut toate m-au m-au făcut să sper că voi reveni cândva în capitala Sloveniei…

Milano e o parte deosebit de importantă pentru Italia, nu că e capitala ei economică, dar este o parte vibrantă din cultura și stilul de viață al întregii peninsule. La Milano fost pentru prima dată când am simțit la un nivel aparte, că fiecare om întâlnit are o poveste interesantă de spus și tot pentru prima dată am avut sentimentul că am greșit ieșind din Milano atât de mult, în loc să mă așez undeva în Piazza del Duomo și să fotografiez mai mult oameni decât clădiri, să captez energii calde mai mult decât energii reci și să creionez prin oameni un contur temporal al unui oraș cu un desăvârșit farmec atemporal. Cu alte cuvinte, să-l scot din destinul nebun al unei prepoziții temporale și să nu mai introducă nicio regentă. Să fie simplu: Milano.

Despre Florența mereu am spus că sunt două posibilități mari și late de a vedea acest foarte frumos oraș italian, la un buget decent: ori te axezi pe „exterior” și abordezi o vacanță mai puțin culturală, dar cu o atmosferă sublimă, ori încerci un city break „interior”, de o mare valoare culturală. Sigur că le poți îmbina pe cele două și astfel să stai la Florența cel puțin o săptămână sau 10 zile. Dar, în cazul în care n-ai la dispoziție atâta timp și nici un buget imens, cele două variante sunt foarte la îndemână.

Ce face ca Viena să fie romantică? Poate simplul gând că este fosta capitală a unui fost mare Imperiu, o capitală ce mustea de cultură și viață bună, un oraș plin de parcuri și clădiri care te fac să crezi că ai greșit secolul. Viena, în mintea mea, este despre calești și prințese în rochii cu crinolină ce par că se fac auzite chiar și azi pe asfaltul marii metropole. Viena are miros de cafea tare și gust de Sacher Torte, are o alură de după-amiază domoală petrecută la o cafenea pe Mariahilferstrasse, are energia dată de ciocolată savuroasă mâncată în miez de noaptea și sunetul acordurilor de vioară ce se pot auzi pe marile scene...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram