Revelion în Banatul de Nord (Serbia, Voivodina)

Așa cum sute de timișoreni trec anual granița să ajungă la Kikida la Festivalul Dovleacului, se pare că lucrurile se mișcă încet dar sigur și spre alte momente din an în care acest orășel poate fi luat cu asalt de turiști, cum ar fi un Revelion 2017 la Kikinda, în Banatul de Nord...


Banatul de Nord este o diviziune administrativă în partea de nord a provinciei Voivodina, Serbia. Regiunile istorice din care este alcătuit sunt Banatul și Bacska. Deși mai puțin cunoscută ca Novi Sad sau Subotica, localitatea Kikinda a devenit populară în ultimii ani datorită unui festival de toamnă, Festivalul Dovleacului. În fiecare an, oameni din întreaga regiune se adună în Kikinda pentru a lua parte la un concurs cu și despre dovleci. Termenul este ludaja specific regiunii Kikinda, în timp ce cuvântul comun sârb pentru dovleac este bundeva. Kikinda are o relație specială cu această plantă, deoarece de-a lungul istoriei sale, localnicii obișnuiau să spună că dacă stai pe un dovleac în timp ce lucrezi poți obține o imagine clară a întregului oraș.

Printre atracțiile orașului se află și Moara trasă de cai. Kikinda are una dintre cele trei astfel de mori din Europa rămase încă în picioare (celelalte două fiind în Ungaria la Szarvas și Otok). Au existat multe mori ca aceasta în oraș, cel mai mare număr înregistrat fiind de de peste 50, însă au fost distruse. În conformitate cu credință populară, se spune că comoara lui Attila este îngropată undeva pe teritoriul orașului Kikinda. 

Un lucru foarte drăguț despre această așezare îl constituie printre așa zișii birdwatchers faptul că raza localității Kikinda ar fi un hotspot pentru observarea cuiburilor de iarnă a bufniței cu urechi mari. Cele mai multe stau în în adăposturi situate în parcurile orașului, astfel încât acestea sunt ușor de văzut și urmărit. Numai bine, deci, să ajungem la Kikinda, iarna ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram