Budapesta - Paradisul de după colț


Mai nou mă tentează destinațiile apropiate de casă. Despre Budapesta cred că pot spune că mă tentează cel mai tare deși am vizitat-o de 4 ori până acum. M-ar tenta să merg cu trenul, recunosc, dar m-ar avantaja și un weekend break cu mașina sau autocarul.
Oricare varianță fiind viabilă pentru o destinație aflată practic, după colț. Tamicris Tours ne propune în această primăvară un weekend la Budapesta, atunci când vremea este suficient de călduță și ziua destul de lungă pentru a ne bucura de capitala Ungariei așa cum n-am mai făcut-o până acum.

Orașul este situat pe ambele maluri ale Dunării. În partea de est a Dunării se află Pesta, care ocupă două treimi din suprafață, iar pe partea de vest se află Buda, cealaltă treime a orașului. Cetatea Buda și zona malurilor Dunării din Budapesta au fost înscrise în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. 

Budapesta ne apare ca o capitală renăscută, ce abundă în monumente și construcții străvechi. Pe terenurile rămase goale încă din vremea războaielor s-au construit bănci și clădiri de birouri moderne, dar s-a avut grijă de aspectul combinării lor cu clădirile de la începutul secolului al XX lea sau și mai vechi. Renașterea se simte și atunci când vorbim despre teatre, băi, muzee, biblioteci, parcuri, străzi, pasaje, mijloacele de transport comun, dar și de instituțiile sociale. Mai puțin vizibilă poate că este dezvoltarea infrastructurii, dar are și aceasta puncte vizibile, ca noile poduri pe Dunăre. Și oricum noi, românii nu cred că suntem în măsură să ne dăm cu părerea despre un subiect atât de delicat pentru țara noastră. Pentru ochiul turistului sunt vizibile și redeschiderea sau renovarea cafenelelor și a restaurantelor istorice dintre anii 1880-1910, sau a galeriilor de artă, a teatrelor și sălilor de concerte. 

Viața orașului este plină de festivaluri culturale naționale și internaționale, de evenimente sportive internaționale, dar și de evenimente muzicale pentru tineri, cum ar fi Festivalul de muzică „Sziget” sau Parada Budapesta, ce se vrea un fel de Love Parade din Berlin. Oricum, și din acest punct de vedere Budapesta este pe drumul cel bun.

La începutul secolului XXI Budapesta, odată cu întrarea în UE a Ungariei a început să devină centrul regiunii pe plan economic, cultural și turistic, devenind cea mai vizitată capitală a Europei Centrale, după Praga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram