Pelerinaj în Israel și Iordania


Știu cam cât e de greu să ne gândim și la alt gen de vacanțe decât cele de vară. Numai că după principiul "îți faci iarna car și vara sanie" cred că este bine să ne gândim și la escapadele de toamnă cum ar fi un Pelerinaj în Israel și Iordania  locații pe care oricum nu vi le recomand vara din cauza temperaturilor extrem de ridicate și a aglomerației excesive. 


Israelul este o țară localizată în Orientul Mijlociu, de-a lungul malului de est al Mării Mediterane. Din punct de vedere geografic suprafața sa este relativ mică. Are capitala în orașul Ierusalim, "Parisul Orientului", un oraș vibrant și fermecător. Israelul este definit în „Declarația de Independență” și în legile lui de bază ca un stat evreiesc și democratic, singurul stat din lume unde evreii sunt majoritari. Deși situația politică nu pare stabilă, turistic vorbind Israelul o duce bine de tot. 

Israelul se află într-o „răscruce climatică”, fiind o zonă de tranziție între un climat temperat și unul arid. Zonele de sud și de est ale Israelului se caracterizează printr-un climat arid, în timp ce celelalte zone se scaldă într-un climat mediteranean. Predomină două sezoane principale: o perioadă de iarnă ploioasă, din noiembrie până în mai și o vară caldă, care durează următoarele șase luni. Primăvara și toamna, un fenomen particular îl reprezintă vântul uscat și fierbinte, încărcat cu nisip. 

De ce să mergem într-un pelerinaj în Israel? 
Pentru că teritoriul Statului Israel și regiunile limitrofe au reprezentat de-a lungul istoriei un important nucleu de civilizație, cultură și istorie. Aici a apărut unul dintre cele mai vechi orașe din lume, Ierihon. Deoarece poporul evreu are o legătură foarte strânsă cu întâmplări și personaje din Biblie, există în Israel numeroase locuri care amintesc de acestea.

Iordania oficial denumită Regatul Hașemit al Iordaniei este o țară micuță, arabă din Orientul Apropiat. Împreună cu Israelul împarte coasta Mării Moarte și pe cea a Golfului Akaba al Mării Roșii, împreună cu Arabia Saudită, Israel și Egiptul, micul port Akaba fiind singura sa ieșire la mare. Singura graniță naturală a Iordaniei este râul Iordan, care împarte teritoriul în Malul de vest al Iordanului (Cisiordania) și Malul de est (Transiordania). Celelalte granițe, la nord, cu Siria, la est, cu Irakul și la sud-est, cu Arabia Saudită, au fost trasate cu rigla, după  interesele politice.

Între 1985-2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 4 obiective culturale sau naturale din Iordania.
  • Ruinele orașului Petra
  • Cetatea Q'useir Amra
  • Situl arheologic de la Um er-Rasas
  • Zona protejată Wadi Rum

Din anul 2005 tradițiile culturale ale beduinilor din zona Petra și Wadi Rum figurează pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO.

Ar fi câteva locuri de văzut, nu? Deci, ce facem la toamnă?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram