Zakynthos - superlativ la Marea Ionică



Atracția mea pentru marea grecilor a ajuns la cote alarmante :) La vederea unei nuanțe demențiale de albastru o iau razna și nu mă pot gândi decât la nisip, mare și soare. În acest moment, deși toată Grecia este înconjurată de altfel de mări, parcă cel mai mult mă atrage, insula aceea cu nume greu de pronunțat, o epavă celebră și niște broscuțe cum altele nu-s. Poate ați ghicit, e vorba de Zakynthos, o perlă din Marea Ionică, unde avem de toate: și ape albastre și orașe senzaționale de vizitat. Vara aceasta alege un sejur în Zakynthos.

Ce îmi place cel mai mult la insula Zakynthos este faptul că pe lângă marea cea minunată, orice stațiune ai alege vine la pachet cu orașe fabuloase și o istorie pe măsură. Nu degeaba Zakynthos a căzut întâi în mâinile macedonienilor, iar mai târziu ale romanilor. Odată cu declinul Imperiului Roman și ascensiunea Imperiului Bizantin, Zakynthos a fost inițial încadrată în provincia Iliria, iar mai târziu a devenit o parte a Longobardiei, cu Ravenna, drept capitală. În timpul Cruciadei, Zakynthos a fost cucerită de venețieni și încorporată, împreună cu Cefalonia în principatul Ahaia. Venețienii au fost urmați de francezi și uite așa, toți au vrut-o căci era frumoasă și bogată, iar asediile lor n-au făcut decât să-i sporească bogăția, cultura și să-i dezvolte spiritul boem pe care îl are și azi. Poate nu întâmplător a primit supra numele de „Veneția sudului” sau „Floarea Levantului”.

Drept mărturie celor spuse mai sus stă chiar Zakynthos Town sau Zante, cel mai mare și important oraș de pe insulă cu obiective turistice demne de un oraș cu mult mai mare: Muzeul Bizantin, Muzeul Dionysos Solomos (muzeul literaturii), Mănăstirea Aghios Ioannes Prodromos, Fortareața venețiană, Turnul Ambeloravdis și la 25 km de Zakynthos, Mănăstirea Theotokos. Așa că atunci când ne-am plictisit de bălăceală (dacă așa ceva se poate întâmpla), putem da o fugă în acest nemaipomenit oraș. 

Și dacă tot suntem pe insulă, nu putem rata Grotele Albastre, insula fiind numită de navigatori, insula grotelor albastre. 

Așadar, foarte greu să ne ajungă un sejur aici, dar merită vizitată această insulă frumoasă ca o definițe perpetuă a celor mai frumoase veri petrecute la mare...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram