Circuit în 5 capitale europene


În această toamnă, Tamicris Tours me propune un circuit în 5 capitale europene, atât de frumoase dar atât de diferite: VIENA – BELGRAD – ZAGREB – BRATISLAVA – BUDAPESTA, câte dintre ele ați vizitat deja? Eu am ajuns, din fericire, în toate și azi vreau să vă spun două vorbe despre fiecare ;)
VIENA este fosta capitală a unui fost mare Imperiu, o capitală ce cu o efervescență de cultură și viață bună, un oraș plin de parcuri și clădiri care te fac să crezi că ai greșit secolul. Viena, în mintea mea, era despre calești și prințese în rochii cu crinolină ce par că se fac auzite chiar și azi pe asfaltul marii metropole. Realitatea nu face cu nimic, diferența. Viena are miros de cafea tare și gust de Sacher Torte, are o alură de după-amiază domoală petrecută la o cafenea pe Mariahilferstrasse, are energia dată de ciocolată savuroasă mâncată în miez de noaptea și sunetul acordurilor de vioară ce se pot auzi pe marile scene.

BELGRAD este capitala verde a Balcanilor, orașul de la gura de vărsare a Savei în Dunăre, acel oraș ce-l puteți vedea splendid în The November Man, orașul ce sfidează istoria recentă prin clădirile bombardate din buricul târgului. Belgradul este extrem de ofertant, dacă amintim numai multitudinea de festivaluri care au loc anual aici (BITEF Teatrul de Festivități din Belgrad, BELEF Festivalul de Vară din Belgrad, BEMUS Festivalul de Muzică din Belgrad, Târgul de Cărți din Belgrad și Festivalul de Bere din Belgrad sunt doar câteva exemple) și de faptul că întreg orașul a servit drept platou de filmare pentru multe producții cinematografice, inclusiv filmul Underground, regizat de Emir Kusturica, a fost produs în acest oraș și a câștigat premiul Palme d’Or în 1995.

ZAGREB despre care trebuie să știți câteva lucruri, dintre care cel mai important că se află pe două nivele și nu are toate obiectivele de interes major într-un singur loc. Avem așadar orașul de jos (Donji Grad) și orașul de sus (Gornji Grad), cumva cam ca și Bergamo, doar că nu atât de italian. Din orașul de jos se poate lua funicularul până sus sau se pot urca celebrele trepte la emblema Zagreb-ului, adică Biserica Sf. Marcu, o biserică celebră pentru acoperișul ei mozaicat. Oricum Piața cu același nume deschide panorame superbe asupra capitalei croate.

Din ce mi-am dat eu seama BRATISLAVA are centrul cam împărțit în două. Centrul istoric cu toate obiectivele turistice majore (zona 1) și partea cu cele mai în vogă localuri din Bratislava (zona 2). Peste toate, veghează falnic și extrem de bine întreținut, Castelul Bratislava, pe care îl vezi cam din orice punct din oraș. Partea bună este că Bratislava e genul de oraș pe care îl poți vedea lejer într-o zi, fără să simți că alergi, fără să-ți bifezi lista de obiective ca pe cea de cumpărături la piață. 

BUDAPESTA este situată pe ambele maluri ale Dunării. În partea de est a Dunării se află Pesta, care ocupă două treimi din suprafața capitalei ungare, iar pe partea de vest se află Buda, cealaltă treime a orașului. Cetatea Buda și zona malurilor Dunării din Budapesta au fost înscrise în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram