Vacanță în Istria croată


Istria m-a impresionat destul de tare și mi-a luat ceva vreme să-mi pună gândurile în ordine, să mă gândesc la ea ca la un loc minunat în care mi-a fost dat să ajung și să o pun la păstrare în memorie, căci o vacanță în Istria croată nu e ceva ce se uită prea ușor.

Istria este o peninsulă întinsă sub forma unei inimi, în Marea Adriatică între golfurile Trieste și Kvarner. Întâi și întâi a aparținut hiștrilor, de unde și numele ei, însă în decursul sutelor de ani s-a aflat în atât de diferite zone de influență și sub atât de variate conduceri, încât cu greu și-a găsit o identitate proprie. Normal, ceea ce a ajutat-o au fost cei 300-400 de ani de dominație venețiană, care se regăsesc în arhitectură și stil de viață. De la nord la sud, minunatele orășele istriene sunt: Umag, Novigrad, Porec, Rovinj, Vrsar, Pula. Între Umag și Pula sunt fix 85,6 Km, deci cu puțină organizare aproape că le putem vedea pe toate într-o singură vacanță. 

Dar să vă spun câteva vorbe despre 3 din cele mai importante orășele ale peninsulei:

Porec este al doilea oraș ca mărime din Istria și cea mai mare stațiune din Croația. De notat ca aici și în întreaga regiune s-a făcut turism și în vremea războiului din Iugoslavia, atât de apreciată a fost și este întreaga zonă. Multă lume o să vă spună că este un obiectiv turistic el cu străduțele lui și simpla plimbare pe aleile pietruite pe vremea romanilor îți este suficientă în Porec. 

La 40 de km de Porec se află Rovinj, poate cel mai frumos și autentic orășel din Istria, renumit pentru Biserica Sfanta Euphemia, de unde cică se văd cele mai minunate apusuri din Croația. Dar orașul mai este și despre străduțele sale medievale absolut încântătoare și despre terasele ce fac concurs de frumusețe nu altceva. Rovinj este un orășel de iubit nebunește și fără niciun regret.

Pola este minunatul oraș cu nume indecent în limba română de care toți ați auzit și vă gândeați că dacă mergeți vă luați barem un tricou și câțiva magneți. Obiectivul de maxim interes în oraș este o Arenă romană foarte bine conservată, dar și portul turistic este de interes major datorită navelor de croazieră care ancorează aici.

Sigur că, aceasta NU ESTE toată Istria, căci ea nu înseamnă numai mare și orașe de coastă ci și orășele răspândite pe vârf de deal, mai „în continent”, Istria înseamnă și Krnica sau Motovun, Istria înseamnă chiar și Duga Uvala ori Marcana și alte zone în care se cultivă lavandă, viță de vie, iar livezile de măslini sunt la tot pasul. Istria este un tărâm complex și de savurat...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram