Italia este mereu mai mult: Bergamo!


Cu mâna pe inimă vă spun că orășelele de mărimea aceasta și care arată cam așa ca și Bergamo, mă fac să tremur și să suspin la plecarea din ele. Mi se pare că mereu ar fi ceva nou de descoperit în ele, nu pot fi doar senzațiile mele de moment și buimăceala ce mă cuprinde când mă plimb prin ele de nici nu mai gândesc clar. E ceva mai mult. Italia este mereu mai mult!

Deși a ajuns cunoscut oarecum datorită unui aeroport internațional unde aterizează multe avioane cu turiști ce doresc să ajungă la Milano, Bergamo este totuși un oraș din regiunea alpină a Lombardiei din nordul Italiei, la aproximativ 40 km nord-est de Milano, la aproximativ 30 km de Elveția și 70 km de lacurile Garda și Maggiore. 

Orașul este fermecător de-a dreptul având două centre: Citta alta (orașul superior), un oraș medieval de deal, înconjurat de zidurile defensive din secolul al XVI-lea, și Cittabassa ("orașul inferior") considerat partea nouă a urbei. Cele două părți ale orașului sunt conectate prin funiculare, drumuri și poteci care facilitează vizitele turiștilor.

Orașul superior, înconjurat de ziduri venețiene construite în secolul al XVI-lea, formează centrul istoric al orașului Bergamo unde sunt "înghesuite" cele mai multe obiective turistice din care le amintesc pe cele mai importante:
Cittadella construită sub dominația Visconti
Piazza Vecchia
Palazzo della Ragione
Palazzo Nuovo (Biblioteca Civică Angelo Mai)

În acest timp Orașul inferior este centrul modern al orașului Bergamo. Orașul sa extins rapid în secolul al XX-lea. În primele decenii, municipalitatea a ridicat clădiri importante, cum ar fi noul tribunal și diverse birouri administrative din partea de jos a orașului Bergamo, pentru a crea un nou centru al orașului în partea veche domină în continuare.

Când îl descoperisem eu lucrurile stăteau cam așa: l-am lăsat pentru ultima zi a vacanței din Italia și l-am lăsat în ideea în care din Bergamo zburam înapoi spre casă. Dar îl remarcasem de la sosire. M-a uluit. Nu m-am așteptat să fie așa de frumușel. L-am zărit din aeroport, cocoțat pe deal, acea parte de sus pe care n-ai cum să o ratezi și m-am gândit la el non-stop câtă vreme am stat prin Lombardia...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram