De 1 Decembrie la Alba Iulia


Toată lumea știe că acesta este anul Centenarului și unde ar fi cel mai potrivit să-l sărbătorim dacă nu în capitala Marii Uniri? Ce ziceți de un city break de 1 decembrie la Alba Iulia? Eu am fost de 1 decembrie în Cetatea Alba Carolina în urmă cu nu mai puțin de 5 ani, dar parcă a fost ieri, amintirile îmi sunt foarte vii și aș alege oricând să mai petrec o Zi Națională a României, acolo...


Am vrut de când mă știu să ajung la Alba Iulia de 1 decembrie, dar ca de obicei, n-am făcut nimic palpabil în direcția asta ani de zile. De la Cluj la Alba Iulia faci 90 de minute cu mașina, și da, evident că am trecut prin Alba de zeci de ori mergând în… altă parte. Dar într-un an, deși afară ploua infernal, ne-am pus pe drum într-o dimineață de 1 decembrie și am pornit spre Alba. După cum vă puteți aștepta era PLIN, cum ar fi fost, Doamne iartă-mă, dacă era soare și frumos nu pot să vă spun și nici să-mi imaginez.

În aceste condiții am reușit totuși să vedem următoarele și vă sfătuim și pe voi să nu le ratați:

Catedrala Reîntregirii Neamului –  este superbă și de neratat. Tot complexul format din Catedrală, clopotniță și clădirile aferente ce o împrejmuiesc este de o inestimabilă valoare. A fost construită între anii 1921-1922, în stil neo-românesc. Aici au fost încoronați Regele Ferdinand și Regina Maria la 15 octombrie 1922, motiv pentru care acest monument istoric mai este cunoscut ca și Catedrala Încoronării.

Catedrala romano-catolică Sf. Mihail unde este înmormântat Iancu de Hunedoara și fiul său, are o fațadă cenușie ce atrage prin solemnitate și tragism și se spune că este cel mai valoros monument romanic din Transilvania. De asemenea este cea mai lungă și mai veche catedrală din România.

Sala Unirii este un loc de o importanță covârșitoare în toată istoria neamlui nostru, iar de 1 decembrie au fost expuse aici documentele Marii Uniri.

Piața Cetății – locul în care au avut loc concertele de 1 decembrie, concerte pe care vă sfătuiesc să nu le ratați dacă ajungeți aici tocmai de Ziua Națională. Piața Cetății este mărginită de clădirea Universității 1 decembrie 1918 Alba Iulia și de o latură a Sălii Unirii. 

Porțile de intrare în Cetatea Alba Carolina, fiecare un monument în sine, fiecare ornat extraordinar și fiecare străjuit de un „gardian” ca în filmele istorice. 

Alba Iulia este de văzut oricând, dar mai ales de 1 decembrie. Poate vara te poți plimba alene și fotografia fiecare colțișor de clădire în parte fără mulțimea de turiști și savura locul, dar NUMAI de 1 decembrie găsim aici acea atmosferă de care citeam prin cărțile de istorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram