O metropolă la superlativ: Budapesta!


Budapesta este prima capitală europeană în care am ajuns. Nici nu e ceva de mirare având în vedere că este cea mai apropiată capitală de Ineu, locul în care m-am născut și am crescut. Vestul României este despărțit de capitala Ungariei de un drum parcurs în mai puțin de 4 ore. Bucureștiul este mult mai departe și mai greu accesibil, nouă chiar și Viena ne este mai la îndemână. 

O vizită la Budapesta, însă, în perioada de dinaintea sărbătorilor de iarnă ne va descoperi o metropolă la superlativ și mai frumoasă ca oricând, chiar dacă trecerile mele prin Budapesta, până în prezent în număr de 4 sunt dintre cele mai diverse. Întâi Februarie 2002, pentru o singură zi, a fost primul contact ce avea să mă îndrăgostească iremediabil de oraș. Apoi am ajuns Iulie 2007 când am rămas aproape o săptămână și am descoperit practic capitala cu toate minunile ei, cu soarele ei arzător și Dunărea cea frumos curgătoare ce o crapă în două și îi venerează malurile. 

De neuitat a fost Revelionul 2011 ce ne-a găsit în fața Palatului Buda, cu o sticlă de sampanie și cu artificiile unui grup de nemți pe fundal în timp ce din depărtare am văzut rtificiile cu care dăduseră în Piața Millenium. A fost o noapte de ținut minte! Frumoase au fost și cele (numai) două ore din drumul spre Croația. Acolo cu privirea spre Cetatea Buda și cu capul pe geam, cu părul în bătaia plăcută a vântului, abia acolo am început să mă simt în vacanță. 

Nu pot spune că am văzut ce ar fi fost de văzut complet niciodată, dar știu că ocazii vor mai fi să ajung aici, îmi doresc mult și știu că fiind atât de accesibilă voi plănui în continuare să mai ajung la Budapesta. ADOR Budapesta, este un oraș fantastic, mai au ei orășele deosebite (Szeged, Debrecen, Gyor), dar la capitolul peisaje, mai ales pornind de la granița noastră de vest spre capitala lor, sunt tare sărăcuți, iar câmpia aia infinită mă omoară cu zile. Trec însă peste toate pentru o metropolă ca Budapesta, ea are de toate pentru toate gusturile, ce să nu-ți placă?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram