Vacanță în Istria - plimbare prin Porec


Istria este o peninsulă întinsă în Marea Adriatică între golfurile Trieste și Kvarner. Întâi și întâi a aparținut hiștrilor, de unde și numele ei, care m-a impresionat destul de tare, dar cum am plănuit să văd Istria și cum am văzut-o mai apoi, sunt două povești diferite. Azi ne plimbăm însă puțin prin celebra stațiune istriană, Porec

Porec este al doilea oraș ca mărime din Istria și cea mai mare stațiune din Croația. De notat ca aici și în întreaga regiune s-a făcut turism și în vremea războiului din Iugoslavia, atât de apreciată a fost și este întreaga zonă. Am mai subliniat acest aspect inedit și cu altă ocazie. Fiind primul contact real cu Istria, recunosc faptul că m-am lăsat cam furată de peisaj și îmi fugeau ochii pe străduțe de am uitat de toate. Multă lume o să vă spună că este un obiectiv turistic el cu străduțele lui și simpla plimbare pe aleile pietruite pe vremea romanilor îți este suficientă în Porec. 

Am văzut destul de mult din orășel. Am luat-o pe strada principală, artera pietonală a orașului, Strada Decumanus, pornind din Piaţa Libertăţii, cea plină cu bistrouri și terase cochete. În mijlocul pieței tronează Chiesa della Madonna degli Angeli, care eu am crezut inițial că este Basilica Euphrasian. Basilica mai sus menționată se regăsește, însă, mai jos pe Strada Decumanus și este obiectivul turistic central din Porec, care se află pe lista UNESCO din 1997. Fiind însă cu bilet de intrare și cum eu am oroare de așa ceva (v-am mai povestit cât de nefiresc mi se pare plata unei bilet pentru lăcașurile de cult care sunt doar atât, nu muzeu sau morminte sau altceva), n-am intrat, dar se înghesuiau destui să intre.

Apoi am continuat spre Portul Turistic căci ne-am propus așa nerostit să vedem marea în toate orașele în care ajungem. Până acolo m-am simțit instant în Italia, nimic nu trăda a fi în altă parte: magazinele cu produse locale, pizzeriile, cafenelele, magazinele cu suveniruri, cladirile de doua – maxim trei etaje, cu obloane și balcoane de vis, limba italiană, mirosul de cafea și croissante, florile de la ferestre, totul, ce mai? 

Poate că acest Porec este un loc minunat de unde să începi să cunoști Istria, căci garantat îți vă plăcea și nu te vei opri la doar la el. Sigur că mai ai ce face în Porec: poți merge la Acvariu, dacă ești fan, dar cel mai important e că te poți bucura de atmosferă. De notat că Porec-ul este totuși cel mai aglomerat orășel din Istria...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram