Despre ce vorbim de fapt cand vorbim despre Croatia


În primul rând, dacă nu chiar înainte de primul rând, vorbim de Plitvice pentru că ne imaginăm un fel de RAI pe Pământ. Arată-mi o apă verzulie sau albăstruie și o cascada pe lângă, o vegetație luxuriantă și eu deja am ajuns cu gândul în Plitvice prin viteza luminii. Ar fi nevoie de cel puțin o zi acolo ca să ne potolim imaginile colorate de pe retină, care nu ne lasă să vădem bine alte destinații. Deci Plitvice, să fie CLAR, este ținta unei vacanțe în Croația.


În al doilea rând vorbim de Zagreb. Știu că nu e un oraș edificator pentru Croația și nici o capitală europeană foarte iubită și apreciată, dar mi-a spus mie o o colegă, cândva de tare multă vreme, pe când ne aflam în Place de la Comedie în Montpellier, că așa arată și piața centrală din Zagreb. Ei, mie mi-a rămas în cap treaba asta și cum am adorat Place de la Comedie, cel mai apropiat loc în care să ajung să “o văd” a fost la Zagreb. Deci e o treabă sentimentală, însă nu trebuie să fie dor sentimentală, căci Zagrebul este extrem de boem și de liber vara când toată lumea este la mare.

În al treilea rând, TREBUIE să fie Dubrovnik-ul. Pur și simplu mi se pare incredibil de frumos, de scump, dar nu cred că putem înțelege Croația fără el. Ne copleșește și cred că ne-ar fi suficient să privim o oră Dubrovnik-ul de aici ca să ne fie suficient pentru vise ulterioare. Cred că este prima imagine pe care am văzut-o din Croația și cred că din primul moment mi-am dorit să ajung să o văd pe viu cu briza zburându-mi prin plete. Chiar dacă n-aș rămâne să fac plajă aici, o noapte două tot aș zăbovi. Merită, nu?

În al patrulea rând, vorbim de cea mai mare insulă croată, denumită și insula de aur, mă refer desigur la arhicunoscuta Krk. Din nou, niște imagini văzute de aici mi-au alimentat visele de mare și soare. Măi, eu nu-s chiar omul statului la soare, dar insulele au mereu o putere asupra mea. Un petec mic înconjurat de apă mă face să mă simt cumva în vacanță din toate punctele de vedere, iar insula asta mereu am văzut-o atât de frumoasă și cu o apă atât de limpede, încât pare întruchiparea visului perfect de vacanță. 

Despre ce altceva credeți că mai vorbim de fapt, când vorbim de Croația?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram