Melancolie de toamnă


Ah… mă întristează duminicile, mai ales acelea în care simt că vine toamna. Asta poate pentru că niciodată n-am avut parte de o vacanță toamna și pentru că mereu simțeam că toată distracția de peste vară se șterge cu buretele în acele clipe în care ziua se scurtează, diminețile se răcoresc și frunzele încep să cadă.

Pe timpul școlii, toamna venea mereu pe 15 septembrie. Ploua de fiecare dată aproape fără excepție. Pe vremea facultății amânam începutul toamnei pentru 1 octombrie când începeam șirul drumurilor săptămânale, din nou, aproape fără execepție. Și acum, tot aproape fără excepție, de când sunt la Cluj unde temperaturile sunt cu mult mai joase ca în vestul țării, de când, ori că a fost concediu, ori că a fost o pseudovacanță, eu simt că toamna vine încă de la sfârșit de august. Deja încep să socotesc, atâtea zile mai sunt până la ziua mamei, atâtea până la ziua mea, atâtea până dăm drumul la centrală, atâtea până îmi schimb hanoracul… și nu că exagerez, dar parcă îmi vine să zic… atâtea până la Crăciun. Însă ce nu pot să zic e… atâtea până la concediul/vacanța următoare pentru că acestea par foarte, foarte departe.

“A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva
Cu umbra unui copac, sau mai bine cu umbra ta…” (Nichita)

Totuși în ultimii ani, am învățat să mă bucur mai bine de toamnă pentru că:

  • vin cele mai “calde” culori pe care natura le pune peste lume: arămiu, auriu, portocaliu, bordo și galben (după 15-20 octombrie de obicei)
  • vine vremea eșarfelor (obiectul meu vestimentar preferat după rochițe)
  • vine vremea băuturilor calde (nu că nu aș bea ceai sau cappuccino și vara, dar toamna și iarna beau cu mult mai multe)
  • vine vremea de stat în casă cu o carte sub nas (citesc dublu toamna și iarna decât vara și primăvara)
  • vine vremea când la 8 seara nu mai ies la o plimbare în natură ci mă pot băga sub o pătură la un film (teoretic)
  • vine vremea când la 5/6 după masa vreau să fiu acasă, că se întunecă brusc, deși ador faptul că abia la final de octombrie se schimbă ora
  • vine sezonul serialelor preferate (pfff ce în urmă sunt cu sezonul trecut din Grey’s Anatomy)
  • vine zacusca, vine dulceața, vine bulionul și tot cartieru miroase a roșii și vinete coapte
  • vine nebunia cu Halloween-ul, care de ceva vreme parcă îmi place, mi se pare funny (deși am românizat-o la greu)
  • vin planurile pentru Sărbătorile de iarnă, iar întrebarea Ce faci de Revelion?! revine la putere (deși doar ce am terminat cu vacanța de vară) 
O toamnă minunată vă doresc tuturor!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram