Weekend prelungit de 1 mai în România: Turda, Salina Turda, Cheile Turzii!


Se apropie weekendul prelungit de 1 mai pe care cred că îl așteaptă toată lumea cu sufletul la gură, chiar dacă doar ce am trecut Paștile. Pentru cei care nu s-au mobilizat să petreacă un weekend prelungit în afara României, propun azi și poate și săptămâna viitoare idei de weekend fain și city break în România

Azi vă invit în apropierea Clujului meu de reședință și sunt sigură că nu o să regretați. Hai să vedem ce vă pot povesti despre zona Turda.

În 2010, când am călcat eu pe centru la Turda pentru prima dată, orașul arăta atât de anost încât, pe bune, nu aveai ce face mai mult de 15 minute pe acolo. Între timp, știam că s-au făcut niște modificări, deoarece, ocazional, în drum spre alte destinații, am mai trecut pe acolo, fără să coborâm vreodată, evident. Ei, dar ultima dată cănd am ajuns aici și am mers la o cafea, din primul moment când am pus piciorul pe a lor semipietonală (se practică pe la noi, la fel arată și pietonala de la Cluj), mi-am dat seama cât de mult greșisem că nu mai venisem la Turda. Orașul arată fantastic și este cu mult schimbat în bine. Toate clădirile de pe centru sunt renovate, obiectivele turistice sunt semnalizate, există un centru de informații turistice, terasele sunt oarecum aliniate și foarte îngrijite, este curat, s-au deschis o grămadă de patiserii și magazine cochete, lipsește kitchul și prostul gust. Totul la 50 de km de Cluj. 

Dar locația pentru care Turda este mai nou luată cu asalt de turiști este fără îndoială celebra Salină. NU știu dacă mai este cineva care nu a vizitat-o, dar dacă da, treaba trebuie de urgență remediată

De ce ar merge cineva la salină la Turda:

1. Pentru că fie și pentru o oră/două îți va face foarte bine mediul salin și vei respira mult mai ușor.
2. E o ieșire inedită, într-un loc răcoros și foarte primitor care pe deasupra mai arată și ca un parc de distracții.
3. Pe lângă „parcul de distracții” mai există și o bază de tratament și ea amenajată la un standard ridicat.
4. Prețurile nu sunt  chiar atât de mari, dar cam diferă de la un an la altul.
5. Prețurile „nebuniilor” de acolo: popice, golf, bărcuțe etc sunt normale și nu te fac să îți golești buzunarele.
6. E un loc plăcut atât pentru cei mari cât și pentru cei mici, toate categoriile de vârstă vor găsi ceva de făcut înăuntru.
7. Cu o carte în mână și îmbrăcat ca pentru 10-12 grade poți petrece ore bune pe o băncuță respirând aer sărat.
8. Puteți intra cu minge sau palete de badminton ori tenis de masă și face mișcare într-un mediu plăcut în care nu transpiri după ce ai făcut efort 5 minute.
9. Salina se află într-un municipiu în plin proces de modernizare, orașul Turda se poate vizita și el, e un oraș drăguț, cu biserici și muzee, cofetării și spații verzi, după cum vă spuneam
10. Toate aceste foarte aproape de Cluj Napoca, inima Transilvaniei ce merită vizitată iar și iar, pe lângă asta la 30 minute se ajunge într-un alt loc minunat: Cheile Turzii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram