Turist în țara ta - România


Deşi poate aşa pare, nu-mi doresc să văd doar ţări străine ci vreau să mai dau raite şi pe la noi căci, numai Dumnezeu ştie câte mai sunt de văzut. În urmă cu câţiva ani, prin 2009 mai exact, înainte de a fi ieşit prea mult din ţară, îmi spuneam cu vehemenţă că la cât este România de mişto ca peisaje şi locuri splendide, ea, România, merită descoperită şi merită „sacrificat” fiecare weekend cu vreme bună pentru a ajunge tot în altă şi altă parte şi a cunoaşte fiecare colţişor din ţara asta. Mă bucur că şi după ce am mai scos capul este graniţa de vest (mai ales) simt tot la fel. O vacanță în România, chiar cred că este ceva ce ar putea mulțumi pe oricine.

Din fericire, pe vremuri, când nu se ieşea aşa uşor din ţară, iar ai mei nu aveau cultul depăşirii graniţelor, ne-am plimbat prin ţara noastră de cântec şi dor încercând să descoperim câteva din comorile ei în adâncuri înfundate şi chiar am descoperit câteva. Mereu când mă întorc dintr-un „periplu” mai lung sau mai scurt (deși el trebuie să fie lung prin definiție) din țară, mă apucă dragul de a scrie despre România mea frumoasă. O fi ea cum o fi, dar de frumoasă, e frumoasă rău.

Probabil știți și voi că sunt destui oameni care nu vizitează România din principiu: că e așa, că e cumva, că e pe aici și pe dincolo, că nu-i aia, nici aialaltă, că nu-i ce trebuie să fie, sau ce s-ar vrea să fie. Turistic vorbind. Și da, n-are de unele de au vecinele ei, dar nici alea nu au ce are ea. Și da, mergem prin vecini că e bună comparația, mergem chiar mai departe și uneori ne întoarcem acasă. Și acasă ăsta e p’aici pentru majoritatea dintre noi. Ce-ar fi să-l cunoaștem și să-l apreciem așa cum e?

Dacă îți iubești țara n-ai cum să o vorbești de rău și n-ai cum să nu-ți dorești să o cunoșți vizitând-o. Dacă îi vei povesti copilului tău că România e frumoasă și merită descoperită, el va prinde drag de ea și va dori să o viziteze. Dacă toată ziua îi trăncănești că vai și amar de România, că nu puteam face turism aici, că nu avem autostrăzi și că serviciile sunt proaste… asta o să știe și el pe vecie, chiar dacă lucrurile se vor fi schimbat de mult în bine, în timp ce el a crescut…

Sunt locuri superbe în România, pe care ar fi trist să le ratatați doar pentru că nu aveți răbdare să străbateți un drum, doar pentru că  nu înghițiți niște oameni altfel decât voi, doar pentru că nu aveți încredere pe ce vă dați banii sau doar pentru că pasiunile nu s-au născut în locul în care v-ați născut voi. Dar, cel mai important, iubiți-vă țara!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram