Weekend în 5 capitale balcanice

Deși suntem în mijloc de vară, poate că nu ar strica să ne gândim puțin și la o vacanță mai de toamnă, când sătui de mare, soare și caniculă, poate dorim o plimbare mai mult sau mai puțin culturală în orașe europene pe cât de necunoscute pe atât de interesante. Tamicris Tours ne propune un weekend prin 5 capitale balcanice. Să vedem care sunt acestea și de ce merită să le acordăm atenție ;)

Belgrad



Belgrad este cel mai mare oraș de pe teritoriul fostei Iugoslavii, al treilea de pe Dunăre, după Budapesta și Viena și al patrulea din sud-estul Europei, după Istanbul, Atena și București.  Este situat la confluența dintre râul Sava și fluviul Dunărea, unde Câmpia Panonică întâlnește Balcanii. Clădirile și zonele istorice ale Belgradului sunt printre atracțiile de prim rang ale orașului. Printre acestea sunt Skadarlija, Muzeul Național și Teatrul Național din apropiere, Zemun, Piața Nikola Pasic, Terazije, Piața Studenților, Fortăreața Kalemegdan, Strada Knez Mihailova, Parlamentul, Templul Sfântului Sava, Palatul Vechi. Pe lângă acestea, sunt multe parcuri, monumente, muzee, cafenele, restaurante și magazine pe ambele maluri ale fluviului. Monumentul eroului necunoscut din vârful dealului Avala permite o vedere panoramică asupra orașului. Mausoleul lui Iosip Broz Tito, numit Kuca cveca (Casa florilor), precum și parcurile din apropiere, Topcider și Kosutnjak, sunt de asemenea cunoscute, în special în rândul vizitatorilor din fosta Iugoslavie.


Podgorica



Podgorica este capitala și cel mai mare oraș al splendidului Muntenegru. Așezarea favorabilă a zonei, la intersecția a două râuri, Ribnica și Moraca în aproprierea Câmpiei Zeta și a Văii Bjelopavlici a încurajat stabilirea locuitorilor în zonă. Orașul se află aproape de stațiunile montane de schi alpin și de stațiunile balneare, foarte populare între români, de la Marea Adriatică. La trei kilometri nord-vest de Podgorica, se găsesc ruinele orașului antic Diocleea, un oraș cunoscut în Grecia Antică, timpurile dinaintea și din timpul Imperiului Roman. Împăratul roman Dioclețian își are rădăcinile în aceste regiuni. 

Tirana



Situată pe râul Ishm, Tirana este centrul industrial și cultural al Albaniei. Orașul are patru lacuri artificilae dintre care Lacul Tirana, în jurul căruia a fost construit Big Park, Lacul Paskuqan, Lacul Farka și Lacul Tufina. Tirana e pe aceleași paralele ca și Napoli, Madrid, Istanbul și New York. în timp ce împarte același meridian cu Budapesta și Cracovia. Tirana este deservită de portul Durres aflat la 36 km distanță. Există curse cu feribotul spre Trieste, Ancona, Otranto, Brindisi, Bari, Genova (Italia), Zadar, Dubrovnik (Croatia), Koper (Slovenia), Bar (Montenegro), Corfu (Grecia) etc

Skopje



Skopje este capitala Macedoniei și este situată pe cursul superior al râului Vardar. Dezvoltarea industrială a fost însoțită de o dezvoltare intensivă a comerțului și sistemului bancar intern și extern, precum și a activităților sportive și culturale, ceea ce a făcut ca Skopje să devină principalul orș al țării. Skopje este într-o continuă dezvoltare, iar viața de noapte ocupă un loc central în preocupările tinerilor macedoneni. Deși nu este un loc extrem de turistic sau foarte popular s-ar putea ca atmosfera să vă captiveze.

Sofia



Sofia este capitala Bulgariei vecine, oraș situat  la poalele muntelui Vitoșa. Există urme arheologice care arată că Sofia era locuită acum șapte mii de ani, astfel că este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa. Biserica Boiana din Sofia a fost înscrisă în anul 1979 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Biserici, Catedrale, străduțe înguste și foarte atrăgătoare, capitala Bulgariei ar putea fi o descoperire nemaipomenită.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram