Orașe superbe subevaluate: Szeged


Deși este al treilea oraș ca mărime al Ungariei după capitală și după Debrecen, Szeged-ul este cu siguranță unul din cele mai vii și tinerești orașe ale țării. Să fie vinovat faptul că este cel mai mare centru universitar după Budapesta, iar numărul mare de studenți fac viața orașului să se simță mai bine și mai intens trăită? N-aș ști să vă spun exact, însă vă pot spune că puteți descoperi asta singuri într-o excursie la Szeged fix toamna aceasta.

Szeged-ul poate concura cu orașe mult mai mari și mai faimoase decât el, cum ar fi străduțe ca-n Viena și nu spun cuvinte mari, chiar găsești ceva frumos de văzut la fiecare colț de stradă. Puteți începe din Piața Domului despre care se zice că ar fi la fel de mare ca Piazza San Marco din Veneția, unde admirați în voie Catedrala Catolică, a patra cea mai mare din Ungaria. Tot aici în Piață se află și cel mai vechi monument din Szeged, Turnul Domotor. Nu vă limitați la acest spațiu ci descoperiți și celelalte piețe ale centrului vechi, Piața Klauzal și Piața Szechenyi. De asemenea, trebuie să știți că vă aflați în cel mai frumos oraș Art Nouveau al țării și clădiri ca Palatul Deutsch, Palatul Grof sau Casa Reok vă vor sări în ochi și dacă mergeți cu capul în pământ. De luat în seamă și Primăria și sediul principal al Universității.

Am descoperit în Szeged un oraș foarte potrivit escapadelor cu cei mici. De la Muzeul Ferenc Mora, în fața căruia “își făceau de cap” niște dinozauri, până la localurile primitoare pentru copii și terminând cu unitățile de cazare la standarde foarte înalte, nimic nu pare a fi nepotrivit încât să-ți pară rău că ai luat copilul cu tine (mă rog, dacă pretențiile sunt pe măsură). 

Când vine vorba de mâncare, Ungaria este o destinație gastronomică prin definiție. Toată lumea știe cât de bine se mănâncă în Ungaria. Unde mai pui că la Szeged se găsește Muzeul Salamului Pick și Muzeul Ardeiului Iute (Paprika), așa că toată lumea își poate face stocul pentru acasă ca să țină de cald în iarna rece ce va urma.

Cu toate acestea Szeged-ul este pe undeva un oraș subevaluat, vizitat mai mult pentru Parcul acvatic de distracții sau pentru Grădina Zoologică și mai puțin pentru ce oferă centrul său istoric, de exemplu. Din păcate nu se află printre locurile fruntanșe de vizitat în Ungaria, dar asta simt că este pe cale să se schimbe, turismul în zonă s-a dezvoltat foarte mult pe lângă băile termale renumite și lumea caută orașul pentru partea lui culturală și emoțională. Vă invit să nu-l ocoliți ba chiar să-l vedeți cu inima deschisă pentru că tare mi-e că o să ajungeți să-l iubiți :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram