Portugalia nu mai poate aștepta!

 



Nu știu dacă până acum m-am mai referit la o destinație de vacanță în termenii aceștia, dar mi se pare foarte interesant ce mi se întâmplă cu Portugalia. Pur și simplu nu reușesc să ajung într-o țară pe care știu că aș adora-o încă de la faza de plan. Portugalia are atât de multe pe sufletul meu că poate pe undeva mi-e și frică de ea: dacă o va detrona pe Italia din inima mea? O prietenă care a ajuns în urmă cu doi ani pe străzile Lisabonei, mi-a trimis niște poze și mesajul: "numai la tine m-am gândit plimbându-mă pe aici, cred că ți-ar plăcea atât de mult!"

Adevărul este că țara e frumoasă, o țară la Ocean, o țară cu orașe boeme, o țară cu suflet latin, o țară pasională și desigur mai accesibilă decât altele din categoria ei. Nu neg faptul că mi-a făcut cu ochiul dintotdeauna și probabil pentru prima dată început să visez la ea și să iau în considerare posibilitatea de a o vizita cu peste 10 ani în urmă, când niște zboruri timide începuseră să fie operate de pe aeroporturile românești. Simțeam încă de atunci că mi s-ar potrivi, așa cum îmi vin bine Franța și Italia. Da, este o țară boemă în toate cele, ca suratele sale. 

M-am gândit puțin și la ce mi-ar plăcea să vizitez în Portugalia și la ce mi-ar plăcea să fac, căci așa procedez de fiecare dată cu o destinație care îmi răsare de undeva de niciunde (a se înțelege că nu prea mai fac asta cu Italia și Franța, în principiu, pentru că acolo aș face orice). Portugalia fiind totuși  nouă pentru mine, am încropit  listă cu 7 locuri și/sau motive pentru care aș vrea să calc pe pâmântul ei scăldat de Atlanticul, de obicei rece, (dar asta sunt deja detalii) :)

  1. Lisabona este fără îndoială una din capitalele europene în care îmi doresc cel mai mult să ajung, povești peste povești am citit despre ea, unele mai frumoase și mai boeme ca altele. Vreau să văd Baixa și Alfama, Castelul Sao Jorje, Turnul Belem și râul Tejo. Vreau să mă dau cu tramvaiul galben istoric și să bat toate acele străduțe de vis despre care vorbea prietena mea atunci când mi-a spus că s-a gândit la mine, pășind pe aleile lor.
  2. Miracolul de la Fatima, pentru că am impresia că este una din cele mai prolifice locuri de pelerinaj din lume, acolo unde în 1917 se crede că Fecioara Maria s-a arătat copiilor si le-a încredințat 3 secrete. Locul este cunoscut ca "Miracolul de la Fatima" și în prezent se regăsește aici și una din cele mai mari biserici de pelerinaj din lume.
  3. Faro, cel mai sudic oraș al Portugaliei și port la Atlantic, m-a cucerit prin incredibilul soare care strălucește deasupra orașului aproape tot anul. Clima lui mi se pare fenomenală și cred că este genul de oraș în care m-aș putea muta mâine. Ador primăvara veșnică, se știe!
  4. Sintra, la care mă gândesc de multă vreme, de când am văzut o mulțime de fotografii cu Palatul Penha și galbenul său irezistibil sub soarele torid al Lusitaniei.
  5. Cascais, pentru că se află la doar 30 de km de Lisabona și a reușit o transformare spectaculoasă de la un mic și sărac sat de pescari, la una dintre cele mai apreciate stațiuni ale Portugaliei.
  6. Fado, pe care l-am descoperit atunci când Ana Moura a concertat la Cluj și mi-am dat seama că este posibil să nu mai fi auzit ceva mai romantic vreodată. Acest stil muzical specific lusitan a produs mari cântăreți și cântărețe de-a lungul timpului cum ar fi și binecunoscuta Amalia Rodrigues, pe care de asemenea aș putea să o ascult pe repeat.
  7. Un vin de Porto și o porție de Cozido (un fel de tocăniță de legume foarte apreciată în Portugalia) servite la un local deloc pretențios, dar dacă se poate, dacă nu cer prea mult, cu vedere la Ocean.

Voi ați fost în Portugalia? Ce v-a plăcut cel mai mult și ce recomandări ați avea pentru cineva care se află la prima vizită? Noi vă recomandăm un circuit Portugalia cu plecare din Timișoara, care credem că se pliază pe toate gusturile de descoperire! Veniți cu noi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram