Malta, între boemul italian și exotismul nord african

Ne-am obișnuit ca unele țări să rămână oarecum în umbră pentru că toți turiștii aleargă anual prin aceleași locuri. Însă faptul că unele țărișoare merită descoperite cu multă atenție este evident. Mi se pare că aici se încadrează perfect cazul Maltei, o țară turistică prin excelență și extraordinar de frumoasă. De curând am văzut un documentar despre Malta în cadrul emisiunii Cap Compass de la TVR 2 și apoi m-am gândit multă vreme la cum ar arăta o vacanță aici.



Malta este o țară insulară din Europa de Sud așezată sub forma unui arhipelag în centrul Mării Mediterane, la aproximativ 100 de km sud de Sicilia, Italia și aproximativ 300 de km nord de Tunisia.
Arhipelagul Malta se compune din insulele Malta, Gozo, Comino și Cominitto (dar aceasta este nelocuită). Statul Malta este unul dintre cele mai mici și mai dens populate state din lume. Capitala este La Valletta, dar cel mai mare oraș este Birkirkara.

Prin ce atrage Malta și de ce ar merita vizitată:

  • din 1980 Malta  se regăsește pe Lista Mondială Protejată UNESCO prin Capitala La Valletta, Hipogeul din Hal Safliéni și Templele megalitice din insulele Malta si Gozo (cele din Gozo abia din anul 1992)
  • orașul La Valletta este de o frumusețe rară ce combină secole de diversitate culturală, fiind denumit și "Un muzeu în mijlocul Mediteranei"
  • orașele sunt în marea majoritate construite în stil baroc, însă în timpul Renasterii, Malta e influențată de cultura italiană, dar revine la baroc (în acest sens se pot vizita hanul din Castillia sau catedrala și Muzeul Catedralei din Molina)
  • capitala medievală Mdina, unde încă mai trăiesc descendenţi ai familiilor nomade
  • în Valletta se pot vedea Grădinile Barraka, al căror nume înseamnă „casa în paragină", deoarece privită din port grădina dă impresia că se prăbuşeşte peste fortificaţii. 
  • Marele Port - cel mai mare port natural al Mediteranei
  • Catedrala St. John este cel mai cunoscut obiectiv turistic maltez și adăpostește multe capodopere artistice printre care valoroase lucrări de Caravaggio
  • Grota albastră, aflată în sudul insulei Malta, lângă oraşul Zurrieq, un loc deosebit de imporant pentru amatorii de scufundări și observare a vieții marine
  • foarte mulți turiști se amuză pe seama faptului că se întorc din Malta cu o sumedenie de povești inedite, lucru care face din Malta o atracție cu atât mai interesantă, ca fapt divers, eu aș merge în Malta fie și numai pentru următoarele curiozități:


  • Cele mai multe biserici din arhipelagul Malta au 2 turnuri cu ceasuri. Conform unei vechi tradiții bisericești locale, cele 2 ceasuri ale turnurilor arată totdeauna ore diferite. Motivul este de a induce diavolul în eroare prin indicarea unor ore diferite, spre a nu deranja slujbele religioase din biserici
  • Pe întreaga insulă Malta există un singur semafor pentru circulația rutieră, instalat în stația de autobuze de la periferia capitalei Valletta
  • În Domul din Mosta, la 1942 a căzut o bombă, prinzând în interior 300 de persoane, însă bomba nu a explodat şi nici nu a fost rănită vreo persoană. A urmat o a doua bombă, care a căzut la intrarea în biserică, blocând drumul spre ieşire al credincioşilor. Nici aceasta din urmă nu a explodat.
  • Toate bărcile din Malta au pictaţi doi ochi în partea din faţă, al căror rol este să îi păzească pe pescari de rele. 



  • Prin Malta, Europa întâlnește Africa, pe străduțele malteze te simți puțin ca în Italia, dar cumva respiri un aer încins african. Acest melanj, totuși, poate exista chiar foarte bine, fiind creator de frumos și deosebit de atractiv pentru turiștii care nu caută numai mare și soare (deși pot beneficia aici de ele din plin). Dacă te împinge curiozitatea de a afla dacă am avut sau nu dreptate sau te-au convins motivele de mai sus, Tamicris Tours îți pune la dispoziție o întreagă ofertă de sejururi în Malta.

    sursa foto 1, foto 2

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu

    Instagram