Dacă vine vara... din nou Turcia intră în vizor...

... în vizorul turiștilor și tuturor celor ahtiați după vacanțe luxoase și cu cu servicii de 100 de stele. Ce este al ei, este al ei, Turcia le are pe toate acestea și ceva în plus. Cine nu a fost până acum măcar o vară în Turcia, poate alege din vasta ofertă de vacanțe în Turcia oferite de Tamicris Tours.



Câți cunoaștem Turcia cu adevărat, însă?

Turcia este o țară transcontinentală Euroasiatică și des auziți de ea ca țara de pe două continente (deși nu este singura). Turcia Asiatică (conține în mare parte Anatolia, cea cu Cappadoccia și baloanele ei despre care am mai vorbit) și "deține" aproximativ 97% din țară. Este separată de Turcia Europeană prin Bosfor, Marea Marmara și strâmtoarea Dardanele, care împreună formează un culoar între Marea Neagră și Marea Mediteraneană. Spre deosebire de Anatolia, Turcia Europeană cuprinde doar 3% din țară, dar asta nu-i face pe turci să se simtă mai puțin europeni.

Turcia ocupă locul 37 în lume ca suprafață. Țara este înconjurată de mări: Marea Egee în Vest, Marea Neagră în Nord și Marea Mediterană în Sud. De asemenea, Turcia are ieșire și la Marea Marmara în Nord-Vest.


Partea europeană a Turciei, Tracia de Est, formează granițele cu Grecia și Bulgaria. Zona asiatică a țării, Anatolia (sau Asia Mică) constă într-un platou central înalt, cu câmpii înguste, litorale, între zona munților Pontici și Koroglu, în Nord, și munții Taurus, în Sud. Peisajele montane sunt mai predominante în Estul Turciei, de unde izvorăsc râuri precum Eufrat, Tigru și Aras. Tot în această regiune se află și cel mai înalt punct al Turciei, Muntele Ararat (5.137 m) și Lacul Van, cel mai întins lac din țară. După cum se vede din punct de vedere geografic, Turcia este o țară mai mult decât privilegiată și doldora de obiective turistice naturale și antropice. Asta ca să le putem spune celor care merg în Turcia exclusiv pentru mare și soare că ar mai fi și altceva de făcut.

Peisajele variate ale Turciei sunt rezultatul unor mișcări complexe ale pământului, care au format regiunea de-a lungul a mii de ani, și încă se manifestă în cutremure destul de frecvente, ocazional și erupții vulcanice. Strâmtorile Bosfor și Dardanele își datorează existența liniilor de falie ce traversează Turcia, care au condus la crearea Mării Negre. Există o linie de falie în Nordul țării, ce se întinde de la Vest la Est, care a cauzat un cutremur major în 1999. Desigur asta nu trebuie să ne sperie, însă e ciudat, nu-i așa, datorită cărui fapt este Turcia atât de frumoasă :)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram