4 locuri neapărat de văzut într-un weekend la Praga

La Praga găsești o atmosferă caldă și primitoare, dată de culorile puternice ale clădirilor, de foșnetul frunzelor din copacii de prin oraș, de forfota din cafenele și de oamenii amabili, fie ei turiști sau localnici. Orașul este boem, nu doar pentru că face parte Boemia originară ci pentru că este oarecum dezordonat într-un mod firesc: e comunist în anumite aspecte și atât de occidental în altele că nu poți fi sigur în ce perioadă din istoria sa l-ai nimerit. Oricum ar fi, însă, i se vede cu ochiul liber nonconformismul și ceva te lasă să simți cu sufletul încărcătura sentimentală a urbii de pe Vltava…
E toamnă, oare cum o arăta un weekend la Praga

Ceasul astronomic din Praga este, după bere, cel mai cunoscut simbol al Cehiei. Ilustrează toate cărțile poștale, toate ghidurile turistice și toate filmulețele de prezentare ale țării dau un prim cadru cu acest frumos Ceas din Piața Veche a orașului. Ajungi la Praga și primul lucru vrei să mergi acolo. Tu și miile de turiști din oraș (cică pe an ajung la Praga cam 4 milioane!!). Înghesuială mai mare în oraș, ca aici, doar pe Podul Carol o să mai vezi. Dar totuși, dacă vrei să-l vezi în toată splendoarea lui, mergi dimineață înainte de 9, s-ar putea să fii numai tu el (și cu Ceasul). Vechi de la 1400, acesta stă pe peretele estic al Turnului Vechii Primării. N-ai cum să-l ratezi, iar la fix ai și spectacol!

Sfânta Maria din Tyn sau Biserica Sfintei Fecioare, cum mai e cunoscută este probabil una din cele mai populare construcții gotice din lume. Are un interior puternic ornamentat cu influențe baroce, poate este una din cele mai încărcate stilistic biserici în care am intrat. Este interesantă atât prin construcție cât și prin amplasare în Piața Veche a orașului, însă intrarea se face printr-un portic destul de greu de găsit de către turiști. 

John Lennon Wall e genul acela de loc care, după atâtea biserici, castele și piețe stilate zici că nici nu-i din Praga, sau chiar dacă e, n-are nicio legătură cu restul orașului. Dar e așa de faimos și de colorat că n-ai cum să nu mergi să-l vezi. E un loc care și-a câștigat poziția de obiectiv turistic de necontestat în capitala Cehiei datorită fanilor Beatles. Era un zid normal care datorită unui graffiti și a versurilor legendarului John Lennon a devenit un loc de pelerinaj pentru cei care i-au adorat pe fantasticii din Liverpool sau doar au fost mișcați de destinul unui star ca Lennon. Nu știu toată povestea din spatele zidului, dar când l-am privit am auzit în cap Imagine, just like that: „Imagine there’s no heaven/ It’s easy if you try/ No hell below us/ Above us only sky/ Imagine all the people/Living for today.” Dacă o să auziți și voi asta o să înțelegeți de ce e zidul ăla acolo…

Hradcany & Catedrala Sfântul Vitus nu pot fi luate decât împreună căci se află în același perimetru. I se mai spune și Castle District căci, dacă nu știați (nici eu n-am știut), castelul praghez ar fi cel mai mare din lume și cu o istorie la fel de bogată și de lungă, ce se întinde pe vreo 9 secole așa. Constituie o vizită separată care, în funcție de ce îți dorești să vezi, depășește o jumătate bună de zi. Aici se află și președinția Cehiei și un complex de muzee luate mereu cu asalt de turiști. 

Dar cine a spus că un weekend ajunge pentru a vedea Praga? :D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram