Weekend break la Belgrad


Anul 2016 a fost anul nostru cu Tripul din Balcani, când i-am mai oferit o zi și o noapte Belgradului, momente prețioase în care să ne convingă că e acel oraș din Balcani despre care lumea spune că ar fi cea mai balcanică metropolă a regiunii, cel mai cosmopolit și vibrant oraș din fosta Iugoslavie. În acest loc vă recomand, mai ales celor din vestul țării, să vă petreceți un weekend break în această primăvară...

Belgradul este acolo unde Câmpia Panonică întâlnește Balcanii, iar climatic se comportă în consecință. În al doilea rând, Belgradul este un oraș mare, nu, nu este un oraș de văzut într-o singură zi, tocmai din acest motiv, după incursiunile mele recomand un întreg weekend. Iar în al treilea, dar nu ultimul rând, Belgradul este extrem de ofertant, dacă amintim numai multitudinea de festivaluri care au loc anual aici (BITEF Teatrul de Festivități din Belgrad, BELEF Festivalul de Vară din Belgrad, BEMUS Festivalul de Muzică din Belgrad, Târgul de Cărți din Belgrad și Festivalul de Bere din Belgrad sunt doar câteva exemple) și de faptul că întreg orașul a servit drept platou de filmare pentru multe producții cinematografice, inclusiv filmul Underground, regizat de Emir Kusturica, a fost produs în acest oraș și a câștigat premiul Palme d’Or în 1995.

Foarte multe scene din The November Man, au fost filmate în Fortăreața și Parcul Kalemegdan, un loc minunat de belvedere asupra Belgradului, de neratat dacă doriți să vedeți locul în care se întâlnesc Sava și Dunărea, în plus, vara, parcul poate fi adevărată mană cerească. Dacă aveți timp și de muzee, Fortăreața găzduiește câteva, intrarea la expoziții se plătește, dar atât Fortăreața cât și Parcul se pot vizita gratuit. Nouă ne-a plăcut foarte mult.

Knez Mihailova, această stradă luxoasă, principala stradă pietonală din oraș, plină de magazinele marilor branduri, dar și branduri locale, mi-a adus aminte de Parizska din Praga Poate aici la Belgrad strada este mai lată, dar păstrează cam același calapod, clădiri cu o arhitectură fantastică, prețuri măricele și lume multă. 

Piesa de rezistență a Belgradului zic eu că este Skadarlija, o stradă vintage, aflată desigur în Stari Grad (Orașul vechi) și oricum ai privi-o, pare cel mai boem colțișor din Balcani. Nu zic doar eu, că aduce cam cu orice stradă prin Montmartre ci cam toți cei care au văzut-o.

Ce ziceți? Vă tentează să dați o fugă până în capitala cosmopolită a Serbiei din vecini?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram