Weekend la Cracovia și Auschwitz (+ Salina Wieliczka)


Numai drumul până în Polonia, cu traversarea Ungariei și Slovaciei, merită din plin. După ce intri în Slovacia, peisajul se schimbă rapid și treci prin dealuri vălurite și mai apoi prin spectaculoșii Munți Tatra, ca într-un final să ajungi în orașul muzeu al Poloniei - Cracovia. Azi vă propunem un Weekend la Cracovia și Auschwitz (+ Salina Wieliczka).

Cracovia  este al doilea oraș ca mărime al țării și unul dintre cele mai vechi din Polonia. Situat pe Vistula în regiunea istorică Polonia Mică, orașul datează din secolul al VII-lea. Cracovia a fost de-a lungul vremurilor unul dintre cele mai de seamă centre culturale, academice și artistice ale țării. 

Centrul istoric al Cracoviei, care cuprinde Orașul Vechi, Kazimierzul (cartierul evreiesc) și Castelul Wawel, a fost primul astfel de monument inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1978. Timp de multe secole Cracovia a fost capitala regală a Poloniei, până când Sigismund al III-lea Vasa a mutat curtea regală la Varșovia. Întregul centru este tăiat în două de Drumul Regal, rută traversată la încoronare de regii Poloniei. Drumul începe la biserica Sf. Florian de lângă flancul nordic al zidurilor orașului în suburbia medievală Kleparz.

Pe lângă orașul vechi, este deosebit de notabil și fostul cartier evreiesc al orașului, Kazimierz, pentru numeroasele sale clădiri renascentiste și străzi pitorești. Principalele motive pentru care orașul este vizitat sunt: monumentele istorice, distracția, vizitele la prieteni sau rude, religia (pentru puternica comunitate evreiască)

Între punctele de interes din afara orașului se numără salina Wieliczka, Munții Tatra aflați la 100 km spre sud, orașul istoric Częstochowa (spre nord-vest), fostul lagăr de concentrare nazist de la Auschwitz și Parcul Național Ojcowski.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram