Note dintr-un jurnal de vacanță (II)


Săptămâna trecută scriam despre un alt ghid celebru de călătorie, tot pe fondul dorinței de a călători cât mai curând. Visez cu ochii deschiși la momentul în care vacanța de vară este ceva palpabil. Ceea ce vă doresc din toată inima și vouă. Azi plecăm la drum cu nimeni altul decât Octavian Paler, alături de cartea Caminante (Polirom, 2010).


"Oare ce legătură poate exista între un oraș romantic, bolnav de trecut, cum e Veneția și unul corect, solid și întreprinzător?"

"Fiecare secol are poate un mal du siecle al său. Al nostru ne împinge să n-avem răbdare." 

"Mă întreb dacă nu cumva tocmai cei care vântură lumea în toate părțile o cunosc cel mai puțin." 

"Nu există poate ceva mai trist decât un om care vrea să fie vesel cu orice preț." 

"Căci dacă există ceva care durează pe lumea asta, e melancolia trecerii noastre." 

"Probabil orice țară e cunoscută mai întâi prin prejudecăți." 

"Uneori diletantismul te ajută să observi ceea ce unui specialist în scapă. Nu putem vedea toți cerul ca un astronom, pământul ca un geolog, florile ca un botanist, norii ca un meteorolog, păsările ca un zoolog. Am face din Univers un Larousse enorm. Trebuie probabil, să existe pe lume și diletanți a căror singură specialitate este melancolia. Și, evident, eu sunt unul dintre ei." 

"Orașele sunt așa cum le-am simțit și, dincolo de adevărul lor, există, poate un adevăr al nostru de care am avut nevoie în ele."

"Înțelepții hinduși pretind că există patru anotimpuri în viață. Unul pentru a studia și descoperi lumea. Al doilea pentru a întemeia un cămin. Al treilea pentru a reflecta. Și în sfârșit, al patrulea, în care eliberat de inhibiții și de obsesii devii un fel d călător fără bagaje."

"… o pasiune n-are nevoie de motivări. Ea nu cere neaparat să fi înțelească și explicabilă. Dimpotrivă, începe acolo unde nu mai e nimic de explicat, sfârșind abia când simte din nou nevoia de lămuriri." 

"Nu e acesta momentul cel mai greu de atins al unei călătorii? Când frica de necunoscut dispare și nervii se relaxează într-un echilibru fericit? Azi pot spune: nu regret decât greșelile pe care nu le-am săvârșit încă."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram