Parisul cu aromă de cafea


În ultima vreme, aproape că nu a fost dimineaţă în care să nu mă inspire o imagine cu o cafenea din Paris. Recunosc, foarte reconfortantă a fost această inspiraţie. Totul a pornit de la o discuţie avută sâmbăta trecută în timp ce ne plimbam prin oraş. Concluzia la care am ajuns este că până în prezent românii nu au aşa numita „cultură” a cafenelelor şi a teraselor (deşi a teraselor o mai dregem cumva pe timp de vară), însă cea a cafenelelor deși în plină expansiune este departe, foarte departe de mentalitatea noastră.

Nu are sens să vă povestesc eu acum cât de ataşaţi sunt francezii şi italienii de cafenelele lor, dintre ei ştiind că francezii le divinizează chiar, fac parte din viaţa lor de zi cu zi fără excepţie. În Franţa şi cu precădere în Paris, cafenelele au devenit în timp adevărate obiective turistice, nu ai văzut Parisul dacă nu ai intrat în barem câteva cafenele.

Eu recunosc că la prima vizită în Paris am intrat de nevoie (mai mult pentru cappuccino sau croissant) în două cafenele mai puţin celebre, pentru că la acea vreme nu ştiam de fapt care este treaba cu ele. Mi se păreau drăguţe şi cochete şi mi se păreau asaltate şi fotografiate mai ceva ca podurile peste Sena, dar odată întoarsă de acolo, am realizat că am făcut o gafă în programul meu de turist avid după nou în oraşul luminilor şi am uitat de marea dragoste locală: cafenelele pariziene aşa cum există ele din vremea marilor scriitori, filosofi, artiști (vezi filmul Midnight in Paris). Tocmai de aceea, cu frustrarea că românii nu le au cu acest gen de localuri şi tocmai că nu am apreciat valoarea lor atunci când am avut şansa, la a doua vizită în Paris, cafenelele s-au aflat printre principalele puncte de atracţie. Dar tot nu a fost suficient pentru că sunt tare multe, așa că unele așteaptă să mă întorc la Paris pentru a treia sau poate chiar a patra oară...

Dar voi să nu faceți ca mine și să nu ratați cumva câteva din cafenelele celebre ale Parisului încă de la prima vizită: Les Deux Magots (SUPERBĂ!), vecina ei, nu mai puțin celebra Café de Flore și cea mai veche cafenea din Paris... Café de la Paix.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram