Parisul - din cărți până la vacanța de vis


J’adore Paris și cum nu pot din motive obiective să trăiesc acolo, m-am mulțumit cu vizitele de până acum, cu mirosul unor parfumuri care mă transportă instant acolo, cu melodiile pe care le aud în capul meu când cineva doar pronunță cuvântul Paris, cu filmele plasate acolo prin imagini memorabile și nu în ultimul rând cu cărțile care își deapănă poveștile încântătoare pe malurile Senei. Și de cărți nu ducem lipsă, atât de mulți scriitori mai mari sau mai mici și-au plasat acțiunea cărților aici și s-au lăsat inspirați de capitala Franței, încât nu cred să existe oraș mai prezent ca Parisul în lumea cărților. 

Deși aș putea și poate ar merita, nu mă voi referi însă la romanele clasice și celebre, în genul Notre Dame de Paris a lui Victor Hugo, sau la Povestea a două orașe a lui Charles Dickens, ci la cărțile scrise în prezent de cei sau cele care ajunși în Paris au construit povești contemporane pe baza Parisului sau și mai interesant și-au scris povestea călătoriei și vieții lor la Paris. Mă voi referi așadar la cartea de călătorie (adesea biografică) scrisă în Parisul zilelor noastre. Aceste cărți mă fac parcă să merg visând și vibrând și eu către orașul luminat de iubirile eterne ale oamenilor. Iubesc aceste cărți (o scurtă selecție mai jos), unele sunt motivaționale, altele amuzante, altele scrise cu dor și cu stinghia inevitabilei părăsiri deasupra capului, altele haioase, ale celor cu greu integrați în viața pariziană (în special americani), iar altele pur și simplu povești mai mult sau mai puțin profunde inspirate poate din două zile ploioase petrecute la Paris într-o cafenea de pe bulevardul Saint Germain… Ăsta e Parisul pe care eu îl caut mai nou în toate cărțile pe care le citesc, Parisul real, accesibil, Parisul văzut prin ochii cuiva ca mine, dar totuși puțin mai norocos… norocos printr-o experiență pariziană mai complexă. Inutil să vă spun cât visez la un Revelion la Paris.

  • Paris in Love: A Memoir by Eloisa James
  • The Sweet Life in Paris: Delicious Adventures in the World’s Most Glorious – and Perplexing – City by David Lebovitz
  • Paris, My Sweet: A Year in the City of Light (and Dark Chocolate) by Amy Thomas
  • Sleeping with Paris by Juliette Sobanet
  • Paris Was Ours by Penelope Rowlands
  • Paris versus New York: A Tally of Two Cities by Vahram Muratyan
  • This is Paris by Miroslav Sasek
  • Hidden in Paris by Corine Gantz
  • Paris to the Moon by Adam Gopnik
  • The Greater Journey: Americans in Paris by David McCullough
  • Paris Stories (New York Review Books Classics) by Mavis Gallant and Michael Ondaatje
  • Seven Ages of Paris by Alistair Horne
  • Lunch in Paris: A Love Story, with Recipes by Elizabeth Bard

Iar la final câteva cuvinte despre Paris, culese cândva ce pare de multă vreme, dintr-o carte scrisă de și mai multă vreme, dar care a venit în viața mea fix când mă pregăteam pentru prima vizită la Paris: “Parisul este triumful de piatră al rațiunii și fanteziei omului. Parisul este o realitate sprirituală, puternică, vie, în care trebuie să intri încet, singur ca într-o Catedrală fără duhovnic. Trebuie să te abandonezi curiozității și bucuriei tale“. (Eugen Simion – Timpul trăirii. Timpul mărturisirii. Jurnal parizian)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram