Despre 3 orășele croate ca niște bijuterii


Nu vreau decât să vă reamintec cât de aproape este Croația, cât de mișto și cât de accesibilă este. O vacanță în Croația este tot ce putem avea nevoie în aceastâ perioadă de incertitudine. Azi vă plimb puțin de tot (cât să vă fac poaftă) prin 3 orășele croate frumoease ca niște bijuterii minimaliste.


Porec este cea mai mare stațiune din Croația, locul în care s-a făcut turism inclusiv în perioadele de conflict de la începutul anilor '90. Multă lume o să vă spună că este un obiectiv turistic el cu străduțele lui și simpla plimbare pe aleile pietruite pe vremea romanilor îți este suficientă în Porec. Stațiunea este recunoscută pentru Basilica Euphrasian care se regăsește pe Strada Decumanus și este obiectivul turistic central din Porec, care se află pe lista UNESCO din 1997.  Însă la Porec te simți ca în Italia, nimic nu trăda a fi în altă parte: magazinele cu produse locale, pizzeriile, cafenelele, magazinele cu suveniruri, cladirile de doua – maxim trei etaje, cu obloane și balcoane de vis, limba italiană, mirosul de cafea și croissante, florile de la ferestre, totul, ce mai?

La 40 de km de Porec se află Rovinj. Vă spun de la început că este orașul meu preferat din tot ce am văzut. De fapt, a devenit orașul meu preferat din Istria încă de când mă aflam la 10 km de el și i-am zărit aproape de pe autostradă turla Bisericii Sfanta Euphemia. Și aici totul respiră aer italian, ce să ne mai complicăm? Este unul din cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut vreodată și în general mă feresc să fac astfel de comentarii, însă Rovinj este cu adevărat prea frumos.

Vrsar e cel mai mititel din orașele Istriei, stilul este tot venețian, iar atmosfera la fel de încărcată de emoție. Vrsar e mic și cochet, intim de zici că ești acasă, cu o bisericuță în care m-am emoționat destul de tare (Sf. Martin), cu un port și mai mic, dar plin de farmec, cu o fortăreață undeva deasupra mării (Kastel) și în general cu sentimentul că e un loc cu adevărat binecuvântat… Și când mă gândesc la faptul că nu avusesem niciun plan de acasă să merge să-l vizităm. Dar știți cum se întâmplă în general cu cele mai frumoase surprize: vin la tine (sau dai de ele) atunci când te aștepți mai puțin. Cred că până la urmă întreaga Croație se comportă așa ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram