Cracovia - o minune de oraș!

Cracovia este al doilea oraș ca mărime și unul dintre cele mai vechi din Polonia. Situat pe Vistula în regiunea istorică Polonia Mică, orașul datează din secolul al VII-lea și a fost de-a lungul vremurilor unul dintre cele mai de seamă centre culturale, academice și artistice ale țării. Frumusețea îi consta și în elementul surprinzător: pur și simplu nu te aștepți să fie așa de frumoasă! Poate doriți să vedeți Cracovia cu Tamicris Tours într-un weekend de toamnă. 


Eu la fața locului am descoperit un oraș de poveste, despre care mulți mi-au spus că seamăna foarte tare cu Praga, iar acum după ce am văzut Praga înclin să le dau dreptate. Cracovia este orașul cu cea mai mare piață medievală din Europa, cu o istorie impresionantă, cu parcuri de un verde ireal și luat cu asalt de turiști. Iar asta să credeți sau să vă convingeți din cele de mai jos:

Rynek Główny – Piața centrală din Cracovia este de o frumusețe aparte. Foarte elegantă și pusă extrem de bine în valoare de clădirile superbe ce o înconjoară, pur și simplu radiază atât sub soare cât și pe o ploaie măruntă de primăvară. Se regăsește în patrimoniul mondial UNESCO de la prima lui listă, adică din 1978. 

Castelul și Catedrala Wawel sunt emblemele Cracoviei și locul special al monarhiei poloneze, ce a semănat rădăcini adânci în sufletele oamenilor. Amplasarea lor pe malurile superbei Vistule, le fac locuri de neratat într-o vizită la Cracovia. Sunt colosale și orice turist pare o furnică mică în preajma lor. 

Bazilica Sfânta Maria se află în celebra Piață centrală. Turnurile sale inegale au făcut istorie cu povestea celor doi frați care s-au întrecut în construcția lor pentru a-și impresiona tatăl. 

Turnul Primăriei este o altă variantă de urcare pentru o imagine panoramică a Cracoviei. Sunt mai puține trepte ca în turnurile Bazilicii Sfânta Maria, dar obții cadre superbe cu întreaga Piața cu Bazilica în ea. În plus nu este așa de aglomerat, iar biletul este mai ieftin.

În 1978, Karol Wojtyła, arhiepiscopul Cracoviei, a fost numit papă sub numele de Papa Ioan Paul al II-lea – primul papă de origine slavă din istorie, și primul papă neitalian în 455 de ani.

Cracovia, având titlul neoficial de capitală culturală a Poloniei, a avut titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2000, titlu acordat de Uniunea Europeană. Este o mare atracție atât pentru turiștii din țară, cât și pentru cei de peste hotare, atrăgând șapte milioane de vizitatori pe an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram