Zanzibar, atât de exotic pe cât sună

Când mai săptămâna trecută mi-a spus cineva că a fost vara asta în vacanță în Zanzibar, drept să vă spun că mi s-a părut senzațional. Aș fi vrut să zic: "vreau să văd pozele, căci ceva mai exotic n-am auzit în ultima vreme!" Dar m-am abținut, în schimb, mi-am căutat singură imagini din insula asta fabuloasă și am visat cu ochii deschiși la o vacanță în Zanzibar... mai ales că la noi toamna își face tot mai simțită prezența.


Zanzibar este un arhipelag de lângă coasta de est africană, fiind alcătuit din insula principală cu același nume și în nord, de insula Pemba. Zanzibar este un teritoriu autonom ce aparține de Tanzania fiind compusă din Tanganika (de care am auzit chiar din copilărie, din diverse jocuri) și Zanzibar. Capitala a preluat denumirea insulei principale - Zanzibar City fiind renumită pentru orașul vechi, Stone Town, vizitat cu ardoare de toți turiștii care ajung aici.

Coasta de vest a Zanzibarului este fragmentată de existența renumitelor recife de corali, având o plajă de nisip îngustă, dar paradoxal, pe lângă țărm apa fiind adâncă. Coasta de est nefiind fragmentată, este expusă unei acțiuni intense a valurilor și mareelor. Teritoriul de vest al insulei este deluros, presărat de diverse depresiuni mlăștinoase și ape curgătoare numeroase ca Zingwe-Zingwe și Mwera. Datorită aluviunilor aduse, solul este roditor, pe când teritoriul de est al insulei este neted cu doline carstice și neroditor, populația acestei zone fiind cu mult mai săracă.

Clima de pe insulă este pe nedrept considerată ca o climă nesănătoasă, fiind o climă maritimă tropicală, căldurile cele mai mari apărând în lunile decembrie și ianuarie, din acest motiv aici refugiindu-se cei care caută vara veșnică și fug de iernile caracteristice zonelor temperate. 

Ca o curiozitate și ca un îndemn la vizitare pentru cei ce adoră animalele, Zanzibarul este unicul loc de pe glob unde trăiește maimuța Piliocolobs kirkii, iar țărmul nisipos al insulei este foarte cunoscut ca loc de depunere a ouălor de broasca țestoasă de mare (Cheloniidae).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram