Prima vacanță a anului viitor: la munte în Slovacia!

Slovacia este o țară mică, dar voinică, cu o mulțime de orășele drăguțe și, în lipsa mării, cu o dezvoltare turistică ce are în prim plan Munții Tatra, cei mai înalți munți ai Europei Centrale. Din acest motiv, dar nu numai, o vacanță la începutul anului ce bate la ușă, la munte în Slovacia nu poate fi decât frumoasă și nimerită.


Peisajul slovac este foarte contrastant la nivelul reliefului. Carpații (la poalele cărora se află și capitala, Bratislava) se întind pe cea mai mare parte a nordului țării. Printre aceștia, se disting Munții Tatra (Tatry), care sunt o destinație foarte populară pentru schi și care, de asemenea, conțin numeroase lacuri și văi, precum și cele mai înalte puncte ale Slovaciei, Gerlachovsky de pste 2500 de m și vârful Krivan, un adevărat simbol al țării.

Câmpiile se găsesc și ele în sud-vest de-a lungul Dunării și în sud-est. Cele mai mari râuri slovace, altele decât Dunărea (Dunaj) sunt afluenții acesteia, Vah și Hron, precum și Morava care formează frontiera cu Austria.

Un rol principal în dezvoltarea turistică îl are și capitala Bratislava. Problema ar fi că mare parte dintre turiști vizitează Bratislava o singură zi și numărul lor exact nu este cunoscut. Majoritatea turiștilor străini provin din Republica Cehă, Germania, Regatul Unit, Italia, Polonia, Austria, Franța, Statele Unite, Japonia și Ungaria. În Slovacia sunt și diverse destinații balneare foarte populare.

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt înscrise următoarele obiective din Slovacia:
  • Satul Vlkolinec (1993)
  • Spissky Hrad și monumentele culturale asociate (1993)
  • Localitatea minieră Banska Stiavnica (1993)
  • Peștera din Aggtelek și Carstul Slovac (1995, 2000)
  • Centrul vechi istoric din Bardejov (2000)
  • Pădurile vechi de mesteacăn din Carpați (2007)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram