Destinații în ordine alfabetică: Turcia - Pelerinaj la Constantinopol

Putem aborda Istanbulul din diverse puncte de vedere, dar una din cele mai bune ar fi un pelerinaj în vechiul Constantinopol. De ce? Pentru că numai așa putem înțelege anumite aspecte istorice ce au făcut din acest oraș extraordinar un vălmășag de trăire și simțire la granița unor culturi extrem de diferite și de puternice. 


Istanbulul este cea mai mare concentrare urbană a Turciei și singurul megalopolis din lume întins pe două continente. Oficial fosta capitală a primit denumirea turcă de Istanbul abia în 1930, până atunci păstrându-și pe plan internațional numele antic și tradițional de Constantinopol. Imperiul Roman de Răsărit a început a fi numit Imperiul Bizantin prin inițiativa istoricului umanist Hieronymus Wolf. Întemeietorul legendar a fost un anume Byzas din orașul Megara, dar atunci când Constantin I cel Mare a trasat limitele viitoarei sale capitale a cuprins o arie tot șapte coline ca și în cazul Romei, doar că turcii au construit pe fiecare colină câte o moschee :)

Alături de Atena și Roma, Constantinopol-ul, adică Istanbul-ul se clasează printre cele mai venerabile capitale ale Europei. El a fost înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO începând cu anul 1985. Asemănător cu Constantinopol-ul în evul mediu, astăzi Istanbul este cea mai mare aglomerare umană a Europei, un oraș european în toată puterea cuvântului, iar în anul 2010 metropola este declarată una din cele trei Capitale Europene ale Culturii alături de Pecs din Ungaria și Essen, din Germania.

Lista cu locuri de vizitat în Istanbul poate fi cu adevărat impresionantă, dar pentru un pelerinaj un itinerar ar putea cuprinde: Mănăstirea Izvorul Tămăduirii – Biserica Vlaherne – Palatul Dolmabahce –  Palatul Topkapi – Catedrala Hagia Sofia. Dintre acestea, de neratat este Catedrala Hagia Sofia, un adevărat simbol religios. Considerată de unii autori drept cea de a opta minune a lumii antice târzii, Sfânta Sofia este oricum o glorie a geniului constructiv uman. Ea a reprezentat centrul vieții religioase a Imperiului Roman de Răsărit. O curiozitate din interiorul ei o reprezintă coloana de marmură cu secțiune patrată, plasată în extremitatea de sud-est. Pe ea există o amprentă de palmă care a intrat în legendele creștine și turcești. Blocul de marmură cu amprenta palmei a fost adăugat coloanei mai târziu, fiind adus de la biserica Theodokos. Amprenta este atribuită Sfintei Fecioare, care prigonită de evrei se refugiase în Asia Mică, împreună cu Sfântul Ioan Evanghelistul. Toată lumea dorește să vadă și să atingă această amprentă cu veleități magice.

Un pelerinaj la Constantinopol poate înseamna atât de multe pentru un credincios, dar poate oferi și unui profan o perspectivă nouă asupra toleranței religioase, mai ales în aceste vremuri tulburi când căutăm echilibrul mai asiduu ca niciodată...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram