De ce aș trece Slovenia pe lista scurtă cu planuri de vacanță


Am trecut prin Slovenia în urmă cu 5 ani. Eram în drum spre casă după o frumoasă vacanță în Croația și ne-am oprit pentru o zi în Ljubljana și o seară cu o noapte de odihnă în Maribor. Atunci am traversat pentru prima oară Slovenia și ne-a plăcut la nebunie. Pe lângă acest aspect, luasem în considerare și alte obiective turistice din această țară mică și verde, dar nu am mai avut timp pentru ele, însă vacanța prietenei mele de vara trecută m-a făcut să mă gândesc din nou la o vacanță în Slovenia


Pentru foarte multă lume Slovenia înseamnă Ljubljana și eventual Lacul Bled, însă cu un relief predominant montan, stațiunile de munte nu ar trebui ocolite și la fel nici litoralul, micuț ce e drept, dar medieval și cochet. Patru regiuni geografice europene se întâlnesc în Slovenia: Alpii, Alpii Dinaricii, Câmpia Panonică și Marea Mediterană. Ca o curiozitate, deși se află pe malul Mării Adriatice, cea mai mare parte a Sloveniei se află în bazinul hidrografic al Mării Negre. Coasta slovenă a Mării Adriatice se întinde pe aproximativ 50 km între Italia și Croația. De asemenea, peste jumătate din țară este acoperită de păduri. Slovenia este a treia cea mai împădurită țară din Europa, după Finlanda și Suedia.

Slovenia oferă turiștilor o mare varietate de facilități naturale și culturale. Deși zona turistică atractivă este considerabil mare, totuși piața turistică este mică. Nu a existat turism la scară largă și nici presiuni acute asupra mediului puse de activitatea turistică. Acestea au condus ca în 2016, revista National Geographic să declare Slovenia țara cu cel mai sustenabil turism din lume.

Capitala țării, Ljubljana, are numeroase clădiri importante în stilurile baroc și secesionist vienez. În colțul nord-vestic al țării se află Alpii Iulieni cu Lacul Bled și Valea Isonzului, precum și cel mai înalt vârf din țară, Muntele Triglav. Podișul Karst din Litoralul Sloven⁠ a dat numele său reliefului carstic, un peisaj format de apa care dizolvă roca de calcar și formează peșteri. Peșterile cele mai cunoscute sunt Peștera Postojna și Peșterile Skocjan⁠, aflate pe lista UNESCO.

Regiunea Istria Slovenă⁠ are țărm la Marea Adriatică, unde cel mai important monument istoric este orașul gotic venețian⁠ mediteraneean Piran, în timp ce localitatea Portoroz atrage turiști în timpul verii. Sigur, Istria slovenă nu este la fel de mare și de fabuloasă ca și regiunea similară din Croația, dar și pe jumătate să fie și tot cred că este minunată și de încercat. 

Și apoi mai este Maribor, al doilea oraș ca mărime după Ljubljana și a reușit cumva să devină mai cunoscut ca și capitala țării după ce a fost ales Capitala Culturală Europeană în anul 2012 și Capitală Europeană a Tineretului în 2013. 

În câteva cuvinte, Slovenia este o țară extrem, dar extrem de verde, plină de orășele situate în văi, în mijlocul cărora se ițește câte o turlă de biserică și jurul cărora se înalță munți. Este o țară care se știe promova turistic și care a știut să ia ce e mai bun de la vecinii săi. Nu contabilizăm fosta Iugoslavie deși are și ea partea ei de “vină” pentru frumusețea Sloveniei de azi, însă mă gândesc la rigoarea și curățenia austriacă și la boemul italian care răzbat peste tot în țărișoară.Țara asta, ce e drept că mică, este foarte frumoasă luată per total, este extrem de verde și fooooarte curată, jur că seamănă cu Austria în anumite porțiuni, iar dacă cineva mi-ar fi zis că e Austria, iar eu nu știam pe unde mă aflu, l-aș fi crezut fără să clipesc…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram