Mă tem că boala-i fără leac...


Atunci când eram foarte tânăr şi mă năpădea dorul de ducă, vârstnicii din jurul meu mă asigurau că, odată ajuns la maturitate, mă voi vindeca de această poftă nebună. Când am mai crescut remediul prescris era vârsta mijlocie. La vârsta mijlocie, că o vârsta şi mai înaintată îmi va calma febra de a călători şi, acum, când am împlinit 58 de ani, mă gândesc că poate numai senilitatea îmi va aduce vindecarea. Nimic n-a funcţionat. Patru semnale răguşite de sirenă trase de un vapor sunt suficiente să simt cum mi se zârlesc firele de păr pe ceafă şi încep să zdupăi din picioare. Huruitul unui avion, al unui motor care se ambalează , chiar şi numai tropotul copitelor unui cal  pe pavaj îmi trezesc acel vechi fior , simt cum mi se usucă gura, încep să privesc în gol, palmele mi se înfierbântă şi stomacul mi se frământă sus sub coaste. Într-un cuvânt lucrurile nu se schimbă deloc în bine; în şi mai multe cuvinte, odată hoinar, pe veci hoinar. Mă tem că boala-i fără leac. Am scris toate astea nu pentru a-i sfătui pe alţii, ci ca să mă dumiresc eu însumi.


Când virusul neastâmpărului pune stăpânire pe un om îndărătnic şi drumul care i se deschide în faţă apare lat, şi drept, şi atrăgător, victima trebuie să descopere mai întâi un motiv suficient de pertinent ca s-o ia la picior. Asta nu-i o problemă pentru un hoinar adevărat, are deja pregătite nenumărate argumente din care să aleagă, apoi trebuie să-şi pună la cale călătoria în timp şi spaţiu, să aleagă o direcţie şi o destinaţie. Ultimul lucru pe care îl mai are de făcut este călătoria însăşi…

Aşa începe cartea lui John Steinbeck, Călătorii cu Charley, considerată a fi una dintre cele mai bune cărţi de călătorie scrise vreodată. Ador cărțile de călătorie, mă fac să visez frumos și să-mi pun în minte un semn pentru vacanțele următoare. Am strâns aici titluri de călătorie care mi-am trecut prin mâini și nu s-au lăsat duse până nu mi-au transmis povestea lor. Da, vorbim de cărțile de călătorie. Carțile de călătorie m-au fascinat dintotdeauna și îmi întrețin această "boală" căreia nici nu cred că ar vrea cineva să-i descopere "leacul":

Prin praf și vise – Roxana Valea
Pelerini la Santiago de Compostella – Ramona Venturini  
Camino. O călătorie a spiritului – Shirley MacLaine
Camino – Veronica Drăgoi 
Alexis Zorbas – Nikos Kazantzakis 
54/24 – Bogdan Teodorescu 
Timpul trăirii. Timpul mărturisirii – Eugen Simion
America – Jean Baudrillard 
Vând KM – Mihai Barbu 
În mare sunt crocodili – Fabio Geda 
Pe drum – Jack Kerouak 
Din nou în Provence – Peter Mayle 
Un an în Provence – Peter Mayle 
Un an bun – Peter Mayle
Vara la Siam – Claudia Golea 
French Coca-Cola – Claudia Golea 
India, însemnări, eseuri, jurnal  – Mihaela Gligor 
Eu sunt Malala – Malala Yousafzai 
Un război, un exil, o viață – Ana a României 
Amintirile unei nanogenare – Antoaneta Ralian

Ați citit din aceste titluri? Vă alimentează și vouă cărțile în mod extraordinar dorința de a călători și de a descoperi locuri interesante?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram