Destinații în ordine alfabetică... Elveția, domeniu shiabil!

Se spune că există o țară ca în povești, aflată în mijlocul Europei, renumită pentru ceasuri, ciocolată, marmote și munți :) Îi spune Elveția, iar Tamicris Tours are o ofertă foarte bună pentru un sejur de iarnă la schi în țara asta minunată, cu peisaje de vis și pârtii senzaționale.


Întinsă de-a lungul părților nordică și sudică a Alpilor în Europa de Vest-Centrală, Elveția cuprinde o mare diversitate de peisaje și climate pe o suprafață mică. Alpii sunt principala formă de relief a tării. Printre văile înalte din Alpii Elvețieni se găsesc mulți ghețari, de unde își au izvoarele mai multe râuri importante, printre care Rinul, Innul, Ticino și Ronul, care curg către cele patru puncte cardinale și parcurg mare parte din restul Europei. Rețeaua hidrografică cuprinde și multe dintre cele mai mari lacuri din Europa de Vest și Centrală, de exemplu laculurile Geneva, Bodensee și lacul Maggiore. Elveția are peste 1500 de lacuri, care reprezintă peste 5% din rezervele de apă proaspătă ale Europei. 

Circa o sută de vârfuri montane din Elveția se apropie de 4.000 m sau depășesc această altitudine. Cu 4.634 m, Monte Rosa este cel mai înalt, deși Matterhorn de 4.478 m este probabil mai celebru. Secțiunea din Alpii Bernezi aflată deasupra văii glaciare adânci Lauterbrunnen, cu 72 de cascade, este celebră pentru vârfurile Jungfrau de 4.158 m și Eiger, și pentru văile pitorești. În sud-est, lunga vale Engadin, cuprinzând zona St. Moritz din cantonul Graubunden, este și ea celebră; cel mai înalt vârf din Alpii Bernina este Piz Bernina 4.049 m. Un paradis pentru cei ce practicâ sporturi de iarnă și iubesc drumețiile montane și alpinismul, shiul de tură sau alte minunății ce pe culmi au alte valențe.

Schiul, snowboardingul și alpinismul sunt printre cele mai populare sporturi în Elveția, peisajul natural fiind, așa cum spuuneam, adecvat în mod deosebit acestor activități. Sporturile de iarnă sunt practicate atât de băștinași cât și de turiști începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, după inventarea bobului la St. Moritz. Primele campionate mondiale de schi s-au ținut la Murren tocmai în 1932 și mai apoi la St. Moritz doi ani mai târziu. Acest din urmă oraș a găzduit a doua ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă în 1928 și a cincea ediție în 1948. Printre cei mai de succes schiori elvețieni, campioni mondiali, se numără Pirmin Zurbriggen și Didier Cuche. Cei pasionați sigur știu de ei.

Cu toate acestea, dacă vă întreb care este cel mai cunoscut sportiv elvețian, tot dintr-un sport alb, dar nu de iarnă, știu că la Federer vă duce imediat gândul ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram