Circuit în Croația: Dubrovnik și Parcurile Naționale


Dubrovnik-ul este una dintre cele mai proeminente stațiuni turistice de la Marea Adriatică, iar Parcul Național Plitvicka Jezera este un loc în care n-are sens să ne punem cu imaginile pe care natura le-a creat acolo, deci orice poză vedeți, trebuie să știți că în realitate este mult, MULT mai frumos, de 100 de ori mai frumos… Pe amândouă le puteți vedea într-un circuit în Croația cu Tamicris Tours.

Se spune că este cel mai frumos oraș croat și una din „perlele” Adriaticii. Poate chiar „perla” cea mare, da’ cine să le măsoare exact!? Te lămurești de asta de cum pui piciorul pe Stradun (principala arteră a centrului vechi) și descoperi un Dubrovnik foarte cosmopolit, colorat și fotogenic cum altul nu-i. În plus, dacă mai ai bafta unei ploi de vară, care mai alungă turiștii, dai peste cele mai înalte străduțe medievale, palate venețiene, puncte panoramice care îți taie respirația, un port vechi de pe vremea Republicii Ragusa, biserici ca pe la Roma și un suflu balcanic, care numai balcanic nu-i. N-ai cum să zici că nu-ți place, că nu te prinde, că nu guști din el ca din cel mai copt și strălucitor în bătaia soarelui măr din copac. Că ăsta-i Dubrovnik-ul. Și asta-i Croația.

În plus, pentru cei pasionați de Game Of Thrones, Dubrovnik-ul este un must see. Ce să vă mai povestesc, că doar se fac tururi scumpicele cu tematica Game Of Thrones, tururi ce poartă turiștii amețiți, dar exaltați, prin locurile în care s-a filmat celebra serie. Croația, nu doar Dubrovnik-ul, este oricum populară pentru că a servit drept locație pentru această ecranizare de succes. 

De văzut:
  • Zidul Orașului Vechi 
  • Poarta Pile (cea mai bine conservată și principală poartă de acces în centrul istoric)
  • Palatul Rectorului 
  • Mănăstirea Franciscană (a cărei turlă apare în toate pozele panoramice ale orașului)
  • Marea Fântână a lui Onofrio (cu apă potabilă din cele mai vechi timpuri)
  • Palatul Sponza 
Plitvicka Jezera este cel mai vechi parc național din Europa de Sud-Est, înființat în 1949 și situat în zona muntoasă, carstică din Croația centrală. În 1979 a fost adăugat pe lista patrimoniului mondial UNESCO, fiind printre primele situri naturale din această listă. Dacă vă întrebați ce cursuri de apă au contribuit la formarea Parcului, aflați că Râul Negru și Râul Alb formează Matica, cea care se varsă în lacul Proscansko. Acesta este primul și cel mare lac din cele 16 care formează Parcul Plitvicka Jezera. Aceste lacuri sunt legate între ele și se succed în cascadă, datorită diferențelor de nivel. Primele 12 lacuri sunt numite „lacurile superioare”, următoarele 4 fiind „lacurile inferioare”. Prea puțin importante sunt însă aceste detalii, căci nici nu te mai interesează după ce pui piciorul în parc. Desigur, după ce ai stat la o coadă kilometrică, ai mâncat ceva, ai băut măcar o sticlă de apă, ți-ai pus pălăria ca să nu te „insolezi” și ai trecut testul răbdării…. Da, toată lumea vrea să vadă acest parc și toată lumea îți va spune că a meritat fiecare kuna din portofel și fiecare minut de răbdare… Dar la fel vei spune după orice ajungi să vizitezi în Croația...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram