Vacanță în Republica Capului Verde


În urmă cu o lună, două prietene mi-au spus că au ales pentru vara aceasta o destinație foarte "diferită" față de destinațiile cu care erau obișnuite în ultima perioadă. Recunosc că după ce am vorbit cu ele, surprinsă fiind, am făcut câteva săpături online, doar ca să descopăr și eu această destinație cumva neobișnuită: Republica Capului Verde. Așa că atunci când am văzut pe site un sejur în Capul Verde mi-am zis că este cumva cazul să dezvolt acest subiect ca să afle cât mai multă lume despre el.
Republica Capul Verde, este o republică situată în arhipelagul cu același nume din regiunea Macaronesia, aflată tocmai în Oceanul Atlantic, în largul coastelor Africii de Vest. Insulele, anterior deșertice, au fost descoperite de navigatorii portughezi în secolul al XV-lea și au fost colonizate de aceștia, de unde și tenta europeană a arhipelagului. Cu toate acestea, Capul Verde a devenit un stat independent abia în 1975.


Navigatorul venețian Alvise da Ca'da Mosto, aflat în serviciul Portugaliei la acea vreme, a descoperit Insulele Capului Verde, din păcate insule nelocuite, deși de o frumusețe rară. Aici în arhipelag portughezii au întemeiat una dintre primele colonii europene de dincolo de mări. Prin tradiție, insulele au întreținut legături strânse cu Guineea Portugheză (Guineea-Bissau cum o cunoaștem noi azi) de pe țărmul vestic al Africii, ambele teritorii teritorii fiind administrate de la Sao Tiago aproape până la 1900, deci o perioadă foarte lungă de timp de la descoperire.

Arhipelagul aflat în largul țărmului vestic al Africii este format din insulele: Palmeyra, Boavista, Fogo, Bravo, Maio și Sao Tiago. Distanța de la principala insulă până la cel mai apropiat punct al coastei africane, respectiv orașul Dakkar este de sub 400 mile, deci insulele cu puternic accent european sunt cât de poate de africane în toate cele, mai ales din punct de vedere al climei subtropicale și al reliefului. 

"Cidade Velha" (centrul istoric vechi din orașul Ribeira Grande) a fost înscris în anul 2009 pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Ribeira Grande este cel mai mare și dezvoltat oraș din insula Santo Antao, așezare situată aproape de gura de vărsare cu același nume în Oceanul Antlantic. 

Insulele Capului Verde nu sunt deloc un loc de bifat obiective turistice ci mai repede o incursiune într-un fel de "exotism altfel" și oricum nu o destinație turistică de masă. Poate din acest motiv sunt și atât de apreciate de cei care pleacă în descoperirea lor: o istorie interesantă într-un loc aproape la fel de uitat ca la fel de binecuvântat de Dumnezeu.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram