Trei lucruri despre Croația pe care trebuie să le știi


Am mai spus, dar o mai spun. Croația ar merita cel puțin două vacanțe în care să luăm totul alene și mai ales să savurăm tot ce are de oferit această țară. Adică, o vacanță concentrată pe Istria & Golful Kvarner și una concentrată  pe Coasta Dalmată & Dubrovnik-ul. Până la momentul în care vă scriu, eu bifat prima variantă, dar și Dubrovnik-ul văzut în drum spre Muntenegru. Coasta Dalmată a rămas o restanță, dar probabil numai bună pentru o altă vacanță de vară în Croația.

Poate că, pentru cei ce vor citit aici, vacanța de anul acesta va fi prima în Croația, așa că m-am gândit să vă transmit 3 lucruri musai de știut înainte de a ajunge în această țară minunată:

Apa… Wow, apa este, cred, cea mai mare binecuvântare în Croația. Mă minunam de apa aia de câte ori o vedeam, de prietenii deja începuseră cu glumele: „cum e apa azi, mai verde, mai albastră?”. Vă spun sincer că era superbă, verde, albastră cum vrei să-i zici. Mare mai frumoasă n-am văzut niciunde… Noroc cu pietrele, căci se știe că nisipul tulbură apele și nici în cele mai frumoase vise, plajele cu nisip nu au apă ca cele cu pietre sau pietricele. Da, prefer plajele cu pietre dacă îmi aduc astfel de apă!

Plajele… Așa cum bine știți, majoritatea sunt cu pietre, dar asta nu înseamnă că n-am văzut familii cu copii pe ele. Înainte să ajung în Croația am auzit o grămadă de mămici, că ele nu-și aduc copiii în Croația, că plajele sunt nasoale și nu pot face cei mici castele de nisip și juca în voie. FALS! Da, nu este nisip peste tot (cică a fi ceva pe lângă Opatija, dar noi nu am mers în căutarea lui), dar celor mici le pui niște papucei de apă, cu care pot sta linștiți și pe plajă și n-ai treabă cu ei. Era PLIN de copii la pe plajele cu pietricele. Majoritatea adulților sunt și ei cu papuci de apă. Eu de exemplu n-am suportat nimic în picioare în apă și nici nu mi-am rupt degetele pe pietre, am putut fără ei. 

Mâncarea… Nu sunt deloc stilați și atenți la detaliile din farfurie, dar mâncarea e bună. Vreau să precizez că în Croația am mâncat cea mai bună Pizza Margherita după Italia. Totul stă în ce pui pe ea!În România, Pizza Margherita nu e atât de delicioasă pentru că de obicei nu se folosesc materiale bune la prepararea ei, la noi primează Pizza cu de toate (de asta o să auziți muuulți români că pizza e proasta în Italia sau în țările din jurul Italiei, căci românul e învățat cu pizza tip shawarma și nu dă doi bani pe calitatea produselor de pe o pizza simplă). Bucătăria în Istria, cel puțin, seamănă cu bucătăria italiană. O să vezi tot felul de brânzeturi și șunculițe, fix ca la italieni. O să vezi multe soiuri de paste în meniu, dar dacă nu vrei să papi ca în Italia și cauți ceva mai local, recomand Pljeskavica, care se papă și la noi prin zona Timișoarei, dar la croați se face altfel decât la sârbii care au inspirat bucătăria din Banat și Ćevapčići, un fel de mici, dar puțin mai îndesați decât micii de la noi, care de regulă se servesc cu o pastă de ardei și roșii, nu cu muștar. Noi pasta aia am zis că e zacuscă, dar nu e, doar seamănă. Trebuie să le încercați pe toate dacă ajungeți pe acolo.

Sunt foarte, foarte multe lucruri de făcut în Croația și foarte, foarte multe locuri de descoperit în țara această frumoasă. Nu aș ezita nicio clipă să-mi mai petrec o vacanță în Croația! Voi ce ziceți?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram