Descoperă Dubrovnik-ul!


Se spune că este cel mai frumos oraș croat și una din „perlele” Adriaticii. Poate chiar „perla” cea mare! Am mai spus asta cu diverse alte ocazii și îmi mențin părerea poate chiar până la întâlnirea viitoare cu Croația și cu marea ei de smarald. Dubrovnik-ul este oricum una dintre cele mai proeminente stațiuni turistice de la Marea Adriatică, iar centrul istoric, unul din cele mai mari pe care le-am văzut în viața mea de iubitor de centre istorice ale vechii Europe. 

Cum pui piciorul pe Stradun (principala arteră a centrului vechi) descoperi un Dubrovnik foarte cosmopolit, colorat și fotogenic cum altul nu-i. Dacă treci de toate clișeele, n-are cum să nu-ți placă. Iar dacă mai dai și peste cele mai înalte străduțe medievale, cele mai înfloritoare palate venețiene, puncte panoramice care îți taie respirația, un port vechi de pe vremea Republicii Ragusa, biserici ca pe la Roma și un suflu balcanic, care numai balcanic nu-i, repet, n-ai cum să zici că nu-ți place, că nu te prinde, că nu-l guști.

Ca și o curiozitate și ca o asemănare cu Veneția, cea care i-a fost inamicul de temut pentru multes sute de ani, aflați că: "Patronul spiritual al orașului este martirul Sfântul Blasiu (Sveti Vlaho în croată). Statuile sale sunt amplasate în incinta orașului, iar în fiecare vară se organizează mari procesiuni, pentru că are o importanță similară cu cea a Sfântului Evanghelist Marcu pentru Veneția".

Dacă însă vreți obiective turistice și nu puteți sta departe de ele,  o idee ar fi acestea:
  • Zidul Orașului Vechi (costa 16 euro în urmă cu 2 ani, să urci în cele câteva punctele panoramice)
  • Poarta Pile (cea mai bine conservată dintre porți și principală poartă de acces în centrul istoric)
  • Palatul Rectorului (probabil principalul obiectiv turistic din centrul vechi)
  • Mănăstirea Franciscană (a cărei turlă apare în toate pozele panoramice ale orașului)
  • Marea Fântână a lui Onofrio (cu apă potabilă din cele mai vechi timpuri, chiar și în prezent)
  • Palatul Sponza (locul de desfășurare a celor mai multe evenimente publice)

Măna sus cine a fost deja la Dubrovnik și cine și-ar dori cu ardoare să ajungă cât mai curând!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram