Brno - perla Moraviei


Sunt absolut sigură că atunci când lumea se gândește la Cehia are în minte un singur oraș iconic, Praga. Însă, ca orice altă țară de pe lumea asta, ea nu se poate identifica cu un singur oraș, ba mai mult, unele țări sunt atât de diverse din punct de vedere urban încât este o nedreptate să punem un egal o țară și un anumit oraș celebru, de exemplu aici, între Cehia și Praga. Tocmai din acest motiv doresc să vă întrept azi atenția spre Brno, mai ales că acum îl puteți descoperi bine de tot printr-o ofertă de weekend în Cehia.

Brno este cel de-al doilea oraș ca mărime din Cehia, situat în sud-estul țării, la confluența râurilor Svitava și Svratka. Orașul este cel mai important loc din punct de vedere politic și cultural al regiunii Moravia de Sud. În același timp, reprezintă și centrul provinciei Moravia, una dintre regiunile istorice ale Cehiei. Este situat la o răspântie a unor vechi drumuri comerciale care au unit civilizațiile din nordul și sudul Europei vreme de veacuri.

Brno este sediul Curții Constituționale, al Curții Supreme, al Curții Supreme de Administrație și al Parchetului Suprem, precum și al mai multor alte autorități ale statului. Brno este, de asemenea, un centru important al învățământului superior, cu 33 de facultăți aparținând 13 institute de învățământ superior și aproximativ 89.000 de studenți. 

Brno are sute de obiective turistice istorice, inclusiv unul desemnat Patrimoniu Mondial de către UNESCO și opt monumente înscrise în patrimoniul cultural național al Republicii Cehe. Majoritatea principalelor obiective turistice din Brno sunt situate în centrul său istoric. Orașul are a treia cea mai mare zonă de conservare istorică din Republica Cehă, cea mai mare fiind desigur cea a Pragăi. Cu toate acestea, există o diferență considerabilă în dimensiunea zonelor de conservare istorice ale ambelor orașe. 

Ceva de inedit pentru pasionați: orașul are o lungă istorie a curselor auto; printre alte evenimente, Circuitul Masaryk găzduiește prestigiosul campionat de Moto GP (tocmai din 1965). Marele premiu anual de motociclete din Cehia este una din cele mai renumite curse de autovehicule din Europa.

Din cele mai importante obiective turistice din Brno, de neratat indiferent de cât timp petreceți în oraș:

  1. Biserica Sf. Iacov și Ossuarul din Brno
  2. Catedrala Sf. Petru și Pavel
  3. Castelul Špilberk 
  4. Muzeul orașului Brno
  5. Villa Tugendhat
  6. Castelul Veveří
  7. Biserica Capucină
  8. Galeria Moraviei 
Brno merită atenția noastră în orice sezon, dar pacă primăvara și toamna îl pun cel mai bine în valoare! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Instagram