Este o țară îndepărtată, departe de tot ce înseamnă Europa, îndepărtată ca distanță, ca și cultură, ca și atmosferă. Și totuși ne atrage așa "exotică" în felul ei propriu, ne-am dori un circuit la Chinei măcar ca să avem ce povesti nepoților. Până atunci, datorită norocului de a avea pe cineva în apropiere care a ajuns să-mi povestească multe despre China, azi vă pot povesti la rândul meu despre câteva lucruri pe care mai mult ca sigur nu le știai despre această țară.
Țara se numește Republica Populară Chineză cu un scop: Republica Chineză este de fapt regiunea cunoscută astăzi mai popular sub numele de Taiwan, unde guvernul local nu recunoaște guvernul comunist de la Beijing (și vice-versa), cei din Taiwan considerându-se continuatorii primei republici chinezești, cea instaurată după înlăturarea împăratului și care a fost nevoită să se retragă de pe continent după venirea comuniștilor.
China de astăzi nu seamănă deloc cu ce știm noi despre comunism. În afară de stelele de la steagul roșu, de chipul lui Mao de pe toate bancnotele și de patrulele de milițieni din toate locurile publice, nimic din ce vezi în Beijing nu pare a proveni dintr-un regim comunist. Ah, poate înviorările pe ritmuri patriotice, care răsună prin difuzoare invizibile din clădiri, dar asta a fost mai mult amuzant decât intimidant, chiar și pentru ei. Bulevarde largi, zgârie nori cât vezi cu ochii, tineri cu blugi și iPhone, mall-uri uriașe cu KFC, Starbucks și McDonalds la parter, China de astăzi trăiește după pulsul lumii vestice. Localnicii nu sunt deloc feriți de străini, ba chiar discută cu ei viața politică a Chinei, fără a părea speriați. Poate puțin jenați uneori, de corupție, de înviorările matinale și de centralizarea excesivă a puterii.
Banii locali nu se găsesc decât în China. Pentru că Yuan-ul nu este convertibil internațional, nu o să-l găsiți la nici o bancă din afara Chinei, la nici un punct de schimb valutar legal. Dar în interiorul Chinei puteți schimba dolari sau euro la banci sau în hotel destul de ușor. Atenție însă, unele hoteluri vă pot schimba euro sau dolari în yuani, dar nu invers. Operațiunea inversă se face doar la bancă sau aeroport. TOATE bancnotele lor sunt desigur cu Mao.
Bulevardele și zonele vizitate de străini sunt curate, dar există câteva insule murdare, celebrele hutonguri, străduțe mici, aglomerate, din care te izbesc mirosuri puternice, provenite din localurile dubioase și locuințe insalubre. Sau gunoaie după care se ridică zeci de zgârie nori, poate de așteptat pentru un oraș uriaș cum este Beijingul. Prin Beijing, în ciuda densității mari de zgârie nori și a unei aglomerații perpetue, pot fi întâlnite destul de multe spații verzi, pacuri ascunse între bulevarde, alei largi, cu verdeață de-o parte și de alta, așa că o plimbare pe străzile orașului poate fi plăcută.
În aceste "condiții" pentru cine ar suna tentant China pentru anul viitor?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu